V Kopřivnici vzniká pro americké muzeum kopie unikátního auta Dymaxion

Unikátní vůz Dymaxion z roku 1933

Unikátní vůz Dymaxion z roku 1933 Zdroj: CC BY 2.0: Sicnag

Renovátorská firma Ecorra vyrábí v Kopřivnici na Novojičínsku kopii unikátního aerodynamického automobilu Dymaxion, jehož se v roce 1933 vyrobily pouhé tři kusy. Duplikát veterána si objednalo muzeum Lane Motor z amerického Nashvillu, které sbírá neobvyklá auta

Autorem vozu s jedním kolem vpředu a dvěma vzadu byl americký architekt Buckminster Fuller. Do sériové výroby se model nikdy nedostal. Při zkouškách jednoho z prototypů na Světové výstavě v Chicagu v roce 1933 totiž zahynuli řidič a investor.

„Nešlo o technicky dokonalý vůz s novinkami v kvalitě ovládání či špičkovými jízdními vlastnostmi - výsledkem architektovy práce byl aerodynamický vůz s naprosto čistými liniemi,“ uvedl mluvčí firmy Eccora Jaroslav Baďura.

Automobil uvezl 11 pasažérů a ve své době mu naměřili nejvyšší rychlost 90 mil za hodinu, tedy 140 km/hod. Poháněl ho motor od Fordu o výkonu 86 koňských sil, který spotřeboval 7,8 litru paliva na 100 kilometrů.

Unikátní vůz Dymaxion z roku 1933Unikátní vůz Dymaxion z roku 1933 | CC BY 2.0: SicnagJeden z prototypů unikátního vozu Dymaxion (Zdroj: Wikimedia Commons)

Kopřivničtí renovátoři jsou nyní zhruba v půlce projektu. Z USA dostali rám vozidla s motorem a dalším příslušenstvím, dřevěnou konstrukci vytvořil Mirko Hrazdíra z Lelekovic u Brna, který s Ecorrou spolupracoval už dříve.

„Byla to nádherná práce, musel jsem využít řadu vlastních řešení na neobvyklý tvar konstrukce, která má nahoře jakési žebroví,“ řekl Hrazdíra.

Rám vozidla i dřevěná konstrukce jsou už pohromadě. Pracovníci Ecorry nyní vyrobí plechovou karosérii, vůz celkově sladí a zprovozní ho. „Naštěstí máme u tohoto projektu k dispozici kvalitní dokumentaci, takže vyrábíme skutečně naprosto přesnou kopii originálu,“ uvedl majitel Ecorry Vítězslav Hinner.

Unikátní vůz Dymaxion z roku 1933Unikátní vůz Dymaxion z roku 1933 | CC BY 2.0: Flickr.com/photos/saschapohfleppDobová fotografie vozu Dymaxion (Zdroj: Wikimedia Commons)

Pro nashvillské muzeum, které shromažďuje vozidla s neobvyklými konstrukcemi, kuriozity a jinak zajímavá auta, už kopřivničtí renovátoři připravovali sněžné sáně Tatra a vozidla Helica poháněná vrtulí.

Modely aut z 20. století oživeny na amatérských snímcích