V Kvasinách se bude od roku 2016 vyrábět SUV Seat

Seat SUV na ženevském autosalonu

Seat SUV na ženevském autosalonu Zdroj: CC BY 2.0: xldesign via Flickr

V závodě Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku se bude od roku 2016 montovat středně velký sportovně užitkový model španělské značky Seat, která je stejně jako Škoda součástí koncernu Volkswagen. Potvrdil to šéf Seatu Jürgen Stackmann.

„V Kvasinách byla dostupná kapacita a jsme rádi, že ji můžeme využít. Jde o velmi nákladově efektivní závod,“ řekl Stackmann agentuře Bloomberg. Informaci pro aktualne.cz potvrdila taky česká strana. „Ano, bylo o tom rozhodnuto. Jsme samozřejmě rádi, protože jsme o tento projekt dlouhodobě usilovali,“ reagoval mluvčí Škody Jozef Baláž.

Stackmann před časem uvedl, že sportovně užitkový model (SUV) má být významným krokem na cestě k trvale udržitelné ziskovosti značky. O jeho výrobě v Kvasinách se dosud jen spekulovalo.

Společné díly

Výroba nového SUV Seat má začít v době, kdy by se měla na trhu objevit nová generace vozu Škoda Yeti. Oba tyto vozy budou mít řadu společných dílů.

Škoda již pro Seat vyrábí v Mladé Boleslavi model Toledo, který je příbuzný se Škodou Rapid. Ve slovenském závodě VW zase sjíždí ze stejné linky městské mini vozy Seat Mii, Škoda Citigo a VW Up!.