V Polsku bude vyrábět energii český kotel na biomasu za 80 milionů

Továrna společnosti PBS

Továrna společnosti PBS Zdroj: PBS Group

První brněnská strojírna (PBS Brno) se svými průmyslovými kotli expanduje do Polska. Podepsala tam svůj první kontrakt.


Český výrobce průmyslových kotlů PBS Brno pro polskou firmu MPEC, dodávající energii do polského města Olsztyn, vyrobí ekologický kotel na biomasu za 80 milionů korun. Součástí kontraktu je i systém dopravy paliva a  zajištění inženýrských prací. Kotel o výkonu 25 MWt se má do provozu dostat v květnu příštího roku. Informaci E15 potvrdil výkonný ředitel pro energetiku PBS Group Michal Wdowyczyn.

„Tímto projektem přispíváme k plnění závazků investora na snižování negativních dopadů energetického průmyslu na životní prostředí, což je součástí strategie také naší firmy. Vstup na perspektivní polský trh zároveň vnímáme jako slibný příslib do budoucna,“ okomentoval zakázku Wdowyczyn.

Obchod společně s PBS Brno, dceřinou společnost PBS Group, získala polská společnost Energomontaż Zachód Wrocław. „Věříme, že je tento kontrakt prvním ze série dalších budoucích projektů, které můžeme společně úspěšně realizovat na polském či evropském trhu,“ uvedl místopředseda představenstva Energomontaż Zachód Wrocław Artur Mazurek.

Mateřský holding PBS Group v prvním čtvrtletí podepsal také dva kontrakty na Slovensku a jeden v Česku. Zatímco slovenské obchody mají pouze servisní charakter a mají zajistit provozní spolehlivost již dodaných kotlů, tuzemský kontrakt se týká dodávky nového turbosoustrojí s generátorem o výkonu 10,8 MWe pro společnost DEZA. Jen tyto kontrakty se v souhrnné výši vyšplhají na dalších 120 milionů korun.

„Podpis nových zahraničních kontraktů upevnil pozici společnosti nejen jako zkušeného specialisty v oboru, ale také jako důležitého a silného zaměstnavatele v regionech, kde firma působí. Nyní se soustředíme na střední a východní Evropu včetně evropské části Ruska, v delším horizontu by expanze mohla pokračovat i do dalších částí Evropy,“ doplnil Wdowyczyn.

Společnost PBS GROUP zastřešuje jednu z nejdéle působících strojírenských značek na světovém trhu – PBS Brno s více než 200letou historií, která se dnes zaměřuje na výrobu kotlů. Kromě ní skupinu tvoří také PBS Energo, která se zaměřuje na průmyslové parní a plynové turbíny, a PBS Velká Bíteš, která podniká v leteckém průmyslu a přesném strojírenství.