V USA roste největší továrna na solární panely na západní polokouli

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Společnost SolarCity, se kterou je spojován především majitel automobilky Tesla Motors Elon Musk, začala u města Buffalo v americkém státě New York stavět obří továrnu na solární panely. Podle plánů má jít o největší výrobnu na západní polokouli. Tamní úřady stavbu podpoří 750 miliony dolarů.

Továrna roste na místě bývalé ocelárny v oblasti Riverbend. Měla by zaměstnat až pět tisíc lidí, což je daleko více, než kolik měla někdejší ocelárna v dobách své největší slávy, podotýká deník The Buffalo News.

Až jeden gigawatt elektřiny ročně

Roční produkce panelů by měla zajistit jeden gigawatt elektřiny ročně, což z projektu dělá největší továrnu na sluneční kolektory na západní polokouli. Pro svou podobnost s chystanou továrnou na lithium-iontové automobilky Tesla Motors dostala továrna mezi novináři přezdívku „gigatovárna číslo dvě“.

Projekt byl představen veřejnosti už v listopadu 2012. Svůj záměr stavět v oblasti tehdy oznámila kalifornská společnost Silevo. Původně menší projekt narostl na pětinásobek po té, co byla Silevo odkoupena SolarCity za 350 milionů dolarů v červnu letošního roku. Vyrábět by se mohlo už začátkem roku 2016.

Položení základního kamene obří továrny na solární panely (září 2014)Položení základního kamene obří továrny na solární panely (září 2014) | SPFK.comPoložení základního kamene obří továrny na solární panely (září 2014)

Štědrá podpora státu

Megalomanský projekt by ale pravděpodobně neměl šanci bez podpory státu New York, který na stavbu a vybavení uvolní 750 milionů dolarů, zatímco SolarCity pro začátek zaplatí „jen“ 150 milionů dolarů. New York se také stane vlastníkem celého objektu, který si SolarCity bude pronajímat za symbolický dolar ročně. Výměnou za výhodné podmínky se ovšem výrobce slunečních kolektorů musel zavázat, že v příštích deseti letech do provozu investuje na pět miliard dolarů.

„Jedna z největší solárních společností na světě přichází, aby nastartovala ekonomiku Buffala takovým způsobem, jaký nepamatuje celá jedna generace,“ přivítal SolarCity v Buffalu guvernér státu New York Andrew Cuomo.

SolarCity
SolarCity je největší poskytovatel solárních panelů v USA. U jejího zrodu v roce 2006 v kalifornském San Mateo stál i současný majitel Tesla Motors a SpaceX Elon Musk. Firma je známá především díky programu tzv. solárního leasingu, který fotovoltaické články zpřístupnil širokým vrstvám zákazníků. SolarCity v posledních měsících roste. Začátkem letošního září hodnota cenných papírů firmy poskočila o pět procent poté, co společnost oznámila otevření hned dvaceti nových poboček v sedmi státech USA.