Vagonka Studénka po dvou letech vyvázla z insolvence

Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Krajský soud v Ostravě ukončil reorganizaci podniku MSV Metal Studénka, někdejší Vagonky, která byla od roku 2011 v insolvenci. V souvislosti s ukončením reorganizace firmu fakticky převzal nový akcionář, kterým je společnost ROCA Capital, která je dceřinou společností brněnské investiční skupiny JET Investment, jež letos vyhrála tendr na koupi MSV Metal Studénka.

Předseda představenstva JET Investment Igor Fait uvedl, že společnost plánuje v MSV Metal Studénka nejenom zachovat výrobu a zaměstnanost, ale především dále pracovat na růstu firmy. „K tomu by měly pomoci akvizice nových zákazníků, získávání nových teritorií, výroba nových produktů a také možné synergie s ostatními společnostmi našeho portfolia,“ uvedl Fait. JET Investment ovládá mimo jiné Kord Group, Strojírny Poldi, PBS Industry nebo společnost Avízo.

Generální ředitel MSV Metal Studénka Ivo Lazecký uvedl, že úspěšně zvládnutá finanční stabilizace firmy a její výrazně zlepšené hospodářské výsledky umožnily garantovat návratnost pohledávek věřitelů v průměrné výši 60 procent. „Než krajský soud ukončil insolvenci, hodnotil splnění podmínek reorganizačního plánu a posuzoval současnou ekonomickou situaci naší společnosti. K ukončení reorganizace přispělo také to, že nemáme jakékoliv závazky po lhůtě splatnosti a disponujeme dostatečným kapitálem na svých účtech,“ uvedl Lazecký.

MSV Metal Studénka je přímým nástupcem bývalého závodu na výrobu vagonů založeného v roce 1901. Vagonka byla do roku 2000 součástí české ČKD, poté ji koupil americký výrobce nákladních vagonů Thrall Car Manufacturing Company. Po sloučení s jinou americkou společností ji o šest let později prodal rumunské skupině International Railway Systems. Za tohoto majitele se podnik dostal do insolvence. Výroba vagónů má ve Studénce tradici 113 let.