Ve Švédsku vůbec poprvé demontovali offshore větrnou elektrárnu

offshore větrná farma

offshore větrná farma Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Statkraft via Flickr

Baltské moře nedaleko Švédska je chudší o jednu offshore větrnou elektrárnu. Zařízení Ytter Stengrund s kapacitou 10 megawattů nechal odstranit jeho vlastník, společnost Vattenfall. Šlo totiž o zastaralou technologii s příliš vysokými náklady. Jde o vůbec první demontáž offshore větrné elektrárny.

„Typ větrných turbín, který byl instalován v Yttre Stengrund, je jedním z prvních modelů offshore elektráren. Celkem bylo tohoto typu turbíny vyrobeno pouze 50 kusů. Obtíže se sháněním náhradních dílů i vysoké náklady případného restaurování turbíny a převodovky nás vedly k rozhodnutí provoz elektrárny ukončit,“ řekl webu Offshore Wind Journal manažer Martin Hassel, který měl demontáž na starosti.

„Demontáž může působit jako protimluv, když budujeme nové, ale Yttre Stengrund byl jeden z našich prvních projektů,“ dodal Hassel.

Definitivní ukončení prací je v plánu v letních měsících tohoto roku. Tehdy by měly být odstraněny kabely z mořského dna. Elektrárna Yttre Stengrund byla uvedena do provozu v roce 2001, ve vlastnictví Vattenfallu byla od roku 2006.

„Téměř 10 let v reálném provozu nás obohatilo o spoustu zkušeností, které nyní můžeme využít v místech s lepšími vetrnými podmínkami,“ uzavřel Hassel.

Offshore elektrárny mají 25 let
Offshore větrné elektrárny nemají dlouhou historii. První instalace se objevila v roce 1991 v Dánsku. Světovým lídrem v odvětví větrné energetiky je Evropa. V instalované kapacitě drží prvenství Velká Británie, druhé je Dánsko, třetí Belgie.