Velká terénní škodovka přijde nejdřív v roce 2016

Zatím posledním představeným modelem mladoboleslavské automobilky je Škoda Rapid Spaceback.

Zatím posledním představeným modelem mladoboleslavské automobilky je Škoda Rapid Spaceback. Zdroj: ctk

Velké terénní auto od Škody Auto se zřejmě na trhu ve své komerční verzi objeví nejdříve v roce 2016. První studie už má automobilka vyrobené, ale finální rozhodnutí o uvedení vozu do výroby zatím nepadlo. Naznačil to šéf technického vývoje Frank Welsch.

Podle neoficiálních informací by se koncept velkého SUV mohl objevit už příští rok na jaře na ženevském autosalonu. „Jsem osobně přesvědčen o tom, že by velké SUV se třemi řadami sedadel zapadlo do naší výrobní strategie,“ uvedl s tím, že vůz by oslovil zákazníky nejen v Evropě, ale i na dalších trzích, především v Číně.

Rozhodnuto zatím není ani o nástupci velkoprostorového modelu Roomster. Podle Welsche by jej částečně mohl nahradit terénní vůz s variabilním interiérem v úpravě pro městský provoz. Samostatnou verzi pro město nabízí modernizovaný model Yeti, který Škoda poprvé ukázala ve Franfurtu. Na trh mají verze Outdoor i městský Yeti přijít na konci letošního roku.

Příští rok Škoda doplní modelovou řadu Octavia o outdoorovou verzi Scout, a hlavně pak na podzim přijde s novou Fabií v provedení hatchback i kombi. Ve Fabii se mají zákazníci poprvé setkat s platformou označovanou Welschem jako Simply Clever 2.0, kdy bude vůz automaticky komunikovat s mobilními zařízeními uživatele. K dostání má být i aplikace, která bude do mobilního telefonu shromažďovat provozní data automobilu.

Škoda v letošním roce představila osm nových nebo inovovaných modelů. Vedle faceliftu Yeti uvedla ve světové premiéře Rapid Spaceback, kterým zamířila do segmentu tzv. kompaktních hatchbacků.