Vemex končí se stavbou plniček CNG, zaměří se na zkapalněný plyn

Letos ke stávajícím patnácti Vemex přidá až pět nových stanic

Letos ke stávajícím patnácti Vemex přidá až pět nových stanic Zdroj: vemex

Plynárenská společnost Vemex letos skončí s budováním vlastních plnicích stanic pro auta na stlačený zemní plyn CNG. Ke stávajícím patnácti veřejným stanicím letos ještě přidá až pět stanic. Tři stanice vzniknou v rámci dokončení projektu s provozovatelem čerpacích stanic Lukoil. „Na tomto projektu nic nezměnilo ani převzetí čerpacích stanic Lukoil maďarskou skupinou MOL. Ten plně akceptoval dohodu z roku 2012,“ říká marketingový ředitel Vemexu Hugo Kysilka.

V Praze v Podbabě a v Plzni dokončí Vemex dvě plnicí stanice v rámci dohody s Českou poštou, jejíž flotila přechází postupně na CNG. Celkem bude plniček Vemexu v blízkosti poštovních dep devět. „Po dokončení těchto projektů se soustředíme na organizační pomoc pro naši mateřskou společnost Gazprom Germania, která má v úmyslu příští rok v Česku postavit první plničku na kapalný zemní plyn LNG pro nákladní auta,“ dodává Kysilka.

Na konci letošního roku by měl mít Vemex až 20 plnicích stanic, což bude pětina z očekávaného množství sta plniček. Podíl prodaného CNG se zatím drží na třech procentech. Růst objemu očekává Vemex postupný, jak se bude rozšiřovat používání osobních aut a lehkých užitkových aut na plyn ve firemních flotilách. „Kromě vlastních plniček však zásobujeme i velkou stanici ČSAD Kladno nebo cizí plničky v Terezíně a Karlových Varech,“ upřesňuje Kysilka.

Firmě pomůže i Eco Power Energy

Další prodej plynu by Vemexu měla zajistit spolupráce se společností Eco Power Energy. Ta stavěla a spravuje plničky Vemexu a nyní bude stavět i vlastní stanice. Už má smlouvu s řetězcem Globus, že na jeho 15 benzinových pumpách postaví bezobslužné plničky na plyn do roku 2017. Celkem hodlá firma během příštích tří až čtyř let zřídit přes 40 plniček. Hlavním dodavatelem plynu by měl být právě Vemex.

Loni vzrostl objem prodaného CNG v Česku o třetinu na necelých 30 milionů metrů krychlových. Letos Český plynárenský svaz očekává podobný růst. Na konci roku by měli mít řidiči k dispozici 100 plniček. Tento počet se má v příštích pěti letech zdvojnásobit, což je podle plynárenských firem pro Česko dostatečné množství.

Čtete také: