Vítkovice Cylinders poprvé pronikly do Austrálie, dodají mlecí tělesa pro těžaře

Vítkovice Machinery Group vsadily na technologie pro stlačený plyn CNG

Vítkovice Machinery Group vsadily na technologie pro stlačený plyn CNG Zdroj: ctk

ArcelorMittal Ostrava obnovil dodávky tekutého železa ocelárně Evraz Vítkovice Steel. Skončilo tak čtyřměsíční období, kdy vítkovická ocelárna odmítala od ArcelorMittal přijímat surové železo kvůli sporům ohledně cen.
Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group
3
Fotogalerie

Výrobce vysokotlakých ocelových lahví a nádob Vítkovice Cylinders ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) získal první zakázku v Austrálii. Pro firmu Donhad Pty Ltd. vyrábí mlecí tělesa na úpravu vytěženého černého uhlí.

Výkonný ředitel firmy Vítkovice Cylinders Vladimír Kufa uvedl, že s ohledem na velkou konkurenci na trhu nebude společnost komentovat hodnotu zakázky. "První, referenční zakázka je na 200 tun mlecích těles s vyšší objemovou a povrchovou tvrdostí a právě jsme ji dokončili. O dalších dodávkách se v současné době jedná," uvedl. První část zakázky Vítkovice dodaly v srpnu, druhou expedují v těchto dnech.

"V současné době vládne na trhu mlecích těles velká konkurence - mezi výrobci ze západní Evropy, ale také z Číny. Pro Vítkovice Cylinders je tak proniknutí na další trh, navíc na kontinentu, kam zatím nikdy nedodávaly, významné," uvedla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Vítkovice Cylinders jsou jedním z největších světových výrobců bezešvých ocelových lahví. Jsou také významným producentem tlakových nádrží či vysokotlakých akumulátorů. Dalším tradičním oborem, kterému se věnují, jsou mlecí tělesa. Loni dosáhly nejlepších výsledků v historii: tržeb téměř 2,5 miliardy korun a provozního zisku EBITDA téměř 250 milionů korun.

Celá skupina VMG má přes 30 firem se zhruba 8000 zaměstnanci, loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Letos se však některé její společnosti dostaly do problémů a tři firmy, Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Envi a Vítkovice Gearworks, skončily v úpadku. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík.

Společnost Donhad je výrobcem mlecích zpracovatelských systémů a speciálních výkovků pro použití v oblasti těžby surovin a pro civilní strojírenský průmysl. Je součástí skupiny Valmont Industries se sídlem v USA.