Vítkovice sahají po obří zakázce v Saúdské Arábii, vybaví novou ocelárnu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vitkovice

Česká společnost Vítkovice Heavy Machinery je v rámci konsorcia několika firem blízko velkého kontraktu na výstavbu ocelárny v Saúdské Arábii. Investice do projektu, který je financován ze saúdskoarabských zdrojů, se vyšplhá až na jednu miliardu dolarů, tedy přes 20 miliard korun. Vítkovice mají dodat jeho technologickou část.

Podle mluvčí českého podniku Evy Kijonkové už Vítkovice uzavřely spolu s firmami SMS Meer a Larsen & Toubro dohodu o porozumění s investorem projektu, což je saúdskoarabská společnost Gulf Tubing Company.

„Vítkovice Heavy Machinery získaly dodávku technologie elektroocelárny,“ vysvětlila pro E15.cz Eva Kijonková. Jaký podíl z investované miliardy dolarů přiteče do Vítkovic, však odmítla upřesnit.

Podle informací arabských médií stavba závodu v přístavním městě Ras Alkhair na východě země začne příští rok, přičemž jeho dokončení je naplánováno na léto 2017. Továrna bude mít kapacitu 600 tisíc tun bezešvých ocelových trubek ročně a zaměstná až 1200 lidí.

První na Blízkém východě

Nový závod má být prvním na Blízkém východě pro výrobu bezešvých trubek o průměru 19 až 137 milimetrů. Jeho produkty budou určeny pro průmyslové a stavební stroje, včetně vrtacích souprav na těžbu plynu a ropy, dále pro potrubí parních kotlů nebo na výměníky tepelných a ropných pecí.

Generálním dodavatele projektu bude indický konglomerát s dánskými kořeny Larsen & Toubro, jenž patří mezi největší soukromé průmyslové firmy v Indii. Další z dodavatelů je vedle Vítkovic německá inženýrská a strojírenská společnost SMS Meer, která se chlubí víc než 140letou tradicí.

Zlatá medaile

Vítkovice Heavy Machinery patří do ostravského holdingu miliardáře Jana Světlíka Vítkovice Machinery Group, což je významná česká strojírenská skupina se silnou pozicí ve strojírenské produkci a v dodávkách velkých investičních celků. Zahrnuje okolo třicítky firem.

Součástí předpokládané dodávky pro Saúdskou Arábii je i technologie vakuovacího zařízení na zušlechtění oceli, která získala zlatou medaili na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.