Vláda schválila podporu obnovitelných zdrojů, proud zdraží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Domácnosti a podniky si příští rok znovu připlatí za elektřinu kvůli dotacím obnovitelných zdrojů. Vláda dnes schválila návrh, který předpokládá zvýšení dotací o sedm miliard korun, stát však zároveň sníží svůj příspěvek. Podle předběžných odhadů kvůli novému nastavení pravidel elektřina pro domácnosti zdraží od dvou do čtyř procent.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dnes připustil, že podpora obnovitelných zdrojů je vysoká a zatěžuje tuzemský průmysl. Současně ale poznamenal, že jde o dědictví z minulosti.

„Zvýšení dalších fixních nákladů za energie o více než 30 procent povede ke zhoršení konkurenceschopnosti především ve vývozu a k okamžitému zhoršení cash-flow firem,“ uvedla ředitelka pro střední a východní Evropu společnosti Atradius Markéta Stržínková. Nové vládní nařízení už dříve kritizoval také Svaz průmyslu a dopravy.

Ministr Kuba připravuje spolu s průmyslníky opatření, která by zmírnila dopady nákladů na obnovitelné zdroje na firmy. Bude se to však týkat až rozpočtu na rok 2014. „Nyní neumíme přijmout řešení pro rozpočet na rok 2013,“ poznamenal ministr.

Roční podpora obnovitelných zdrojů se má podle nového vládního nařízení zvýšit o 7,2 miliardy korun na skoro 43 miliard. Stát zároveň sníží částku, pomocí níž zdražování elektřiny kompenzuje, a to ze současných 11,7 miliardy na 9,7 miliardy korun.

Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Bez státní podpory by to činilo zhruba 700 korun. Nyní však státní podpora po dvou letech klesá, a příspěvek na obnovitelné zdroje tak příští rok vzroste na zhruba 590 Kč/MWh.

Ceny elektřiny ve vybraných zemích EU(v eurech):

Cena za MWh
Kypr280,0
Dánsko256,2
Itálie248,5
Německo240,6
Nizozemsko243,9
Maďarsko161,6
Slovensko150,1
Polsko141,9
Francie127,9
Česko127,6
Estonsko94,8
Bulharsko82,3

Zdroj: EEP

Vedle regulované části ceny elektřiny, kam spadají právě poplatky na obnovitelné zdroje, tvoří druhou polovinu ceny silová elektřina. Ta se vyvíjí podle nabídky a poptávky na trhu a letos klesala. Nebýt tedy obnovitelných zdrojů, cena elektřiny pro konečné spotřebitele mohla v příštím roce podle odborníků klesat či alespoň stagnovat.

Domácnostem letos elektřina zdražila v průměru o 3,4 procenta. Energetický regulační úřad předpokládá, že ceny elektřiny porostou kvůli obnovitelným zdrojům ještě řadu let. Pro zmírnění jejich dopadu do rozpočtů domácností a podniků chce regulátor od roku 2014 zrušit podporu všem novým obnovitelným zdrojům. Ekologové tento záměr kritizují.