Vláda zvýší zásoby ropy, benzin může zdražit až o 20 haléřů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Cepro

Vláda zřejmě do konce roku rozhodne o navýšení státních rezerv ropy a pohonných hmot ze současných 90 dnů na 120 dnů. Poplatky za skladování budou hradit rafinerie a další soukromé subjekty na palivovém trhu, což by podle odborníků mohlo zdražit pohonné hmoty v průměru o zhruba 20 haléřů za litr.

Vláda navýšení ropných rezerv zvažuje už několik let, opatření ale bylo několikrát odloženo. Nyní Státní správa hmotných rezerv (SSHR) připravila nový návrh zákona o ropných zásobách, který po vypořádání mezirezortních připomínek bude předložen vládě.

Navýšením zásob chce stát posílit bezpečnost ropných zásob a dodávek, jak doporučuje Evropská komise. Zásoby nad 90 dnů již ale nebudou označovány jako povinné, nýbrž strategické.

Poplatky bude od soukromých subjektů vybírat celní správa. SSHR předpokládá, že se celkové náklady na zvýšení zásob promítnou do zdražení pohonných hmot maximálně o 14 haléřů za litr.

Kapacita zásob by se mohla navyšovat postupně během příštích deseti let. Celkové náklady SSHR odhaduje na zhruba 12 miliard korun. Státní distributor paliv Čepro již nabídl své skladovací kapacity v Loukově na Kroměřížsku. Opatření o navýšení zásob by mělo vstoupit v platnost od roku 2013.