Volkswagen chce měnit firemní kulturu, kvůli Dieselgate zaplatí další peníze

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: reuters

Ačkoliv od aféry Dieselgate, týkající se úmyslného upravování dieselových motorů, uběhl již rok a půl, její následky rezonují uvnitř koncernu Volkswagen. Také proto, že automobilka dohodla na dalším finančním vyrovnání, které ji bude stát další miliony dolarů. 

Jak uvedla společnost na včerejší tiskové konferenci, jejím cílem je nyní větší transparentnost a decentralizace moci. Té se totiž údajně stále drží manažeři, kteří mají těsné vazby na velké akcionáře Volkswagenu a jejich rodinné klany. Právě toto rozložení vládnoucích sil uvnitř koncernu však může podle některých hlasů uvnitř výrobce odlákat mnohé potenciální investory. Nedostatek nových lídrů reflektuje například postava generálního ředitele koncernu Matthiase Muellera, který působí ve firmě již čtyřicet let.

Jedním z kritiků současné situace je například ředitel oddělení lidských zdrojů Karheinz Blessing. „Dobré nápady jsou k ničemu, když narazí na blok zajetých struktur,“ uvedl Blessing v rozhovoru pro agenturu Reuters. Podle něj je v současnosti zásadním krokem zredukování množství překážek, které zbytečně komplikují vývoj. Rovněž chce, aby vedoucí pracovníci na stejných pozicích nezůstávali příliš dlouho.

Podle Blessinga je také nutné, aby uvnitř koncernu došlo k ujasnění struktur. Poukazuje především na to, že nejvyšší manažeři mnohdy část své zodpovědnosti přenášejí na své podřízené. „Změna způsobu vedení je něco, co se musíme naučit a bude to nějakou dobu trvat,“ řekl Blessing.

Miliony za Dieselgate

Během tohoto týdnu rovněž koncern Volkswagen oznámil, že vynaloží další peníze na urovnání sporů kolem kauzy Dieselgate. Konkrétně jde o částku 157 milionů dolarů, tedy asi čtyři miliardy korun, jež poputují především do pokladen deseti amerických států.

Už v začátku letošního roku přitom Volkswagen přijal vinu za celou kauzu, kvůli které v USA zaplatí asi 4,3 miliardy dolarů. Celkem se však očekává, že německého výrobce kauza vyjde až na 25 miliard dolarů, velkou část z této sumy budou představovat například peníze vynaložené na zpětný odkup vozů od zákazníků.

 

Podívejte se na obří parkoviště vozidel, která zákaznici vrátili zpět Volkswagenu: