Volkswagen chce zastavit propad. V USA investuje 900 milionů dolarů

65. autosalon Franfurkt - Volkswagen

65. autosalon Franfurkt - Volkswagen Zdroj: ctk

Německá automobilka Volkswagen investuje zhruba 900 milionů dolarů, tedy 18 miliard korun do výroby nového sportovně-užitkového vozu ve Spojených státech. Chystaný model by měl podpořit slábnoucí prodej Volkswagenu na americkém trhu.

Automobil se začne vyrábět v roce 2016 v továrně Volkswagenu ve státě Tennessee. V závodě, který nyní zaměstnává téměř 2500 lidí, tak vznikne až 2000 nových pracovních míst.

Továrna v současnosti vyrábí automobily Passat. Nový sportovně-užitkový model s pracovním názvem CrossBlue bude vyvinut speciálně pro americký trh. „Tento automobil bude pravým Američanem,“ prohlásil šéf Volkswagenu Martin Winterkorn.

Automobilka hodlá ve Spojených státech a Mexiku v letech 2014 až 2018 investovat více než sedm miliard dolarů, což je více než 140 miliard korun. Cílem firmy je dosáhnout v USA do roku 2018 prodeje 800 tisíc vozů ročně.

Druhá největší automobilka

Výrobce automobilů se již vypracoval v druhou největší automobilku na světě podle objemu prodeje, na americkém trhu se však stále potýká s problémy. V loňském roce tam prodej Volkswagenu klesl o sedm procent na 407 700 vozů. Šéf závodní rady Volkswagenu Bernt Osterloh začátkem letošního roku označil výkon americké divize za „katastrofu“.

Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě.