Volkswagen podle Handelsblattu uvažuje o vlastní továrně na baterie

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: CTK

Německý automobilový koncern Volkswagen v rámci expanze v oblasti elektrických aut uvažuje o výstavbě vlastní továrny na baterie. S odvoláním na nejmenované zdroje to dnes napsal německý deník Handelsblatt. Největší evropské automobilce by to podle něj umožnilo fungovat nezávisle na asijských společnostech jako LG, Samsung nebo Panasonic, které byly dosud dominantními hráči na trhu s bateriemi.

Agentura DPA dnes s odvoláním na zdroje z koncernu napsala, že podobný projekt by mohl vyjít až nadeset miliard eur (270,2 miliardy korun). Továrna by se podle ní mohla nacházet ve městě Salzgitter v centrálním Německu. Handelsblatt napsal, že projekt v zásadě podporuje i závodní rada zastupující zaměstnance Volkswagenu a spolkový stát Dolní Sasko, který je hlavním akcionářem automobilky. Plánu je podle něj nakloněno i její vedení.

Koncern podle listu doufá, že soustředěním na bateriové technologie a elektrické automobily vylepší svůj obrázek, který mohl utrpět následkem rozsáhlého skandálu kolem měření emisí.

DPA napsala, že předsedové závodních rad ve Volkswagenu i v konkurenčních automobilkách BMW a Daimleru možnost výroby baterií v Německu již několikrát podpořili. Jde především o výrobu bateriových článků. Ty se pro průlom na poli elektrických vozidel považují za klíčové, neboť i nadále určují celkový dojezd vozidel a zvyšují jejich cenu. Mluvčí Volkswagenu podle DPA uvedl, že koncern se ke spekulacím nevyjadřuje.