Volkswagen postaví továrnu v Polsku. Spolupráce s Daimlerem končí

Volkswagen Crafter

Volkswagen Crafter Zdroj: Autorevue.cz

Dodávky Crafter bude německý koncern Volkswagen vyrábět u polského města Poznaň. Stavba továrny začne v březnu.

Německý automobilový koncern Volkswagen se rozhodl postavit v Polsku novou továrnu na dodávkové vozy Crafter za více než půl miliardy eur (zhruba 14 miliard korun). S odvoláním na zdroje z podniku o tom informoval německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podle informací německého listu již koncern učinil interní rozhodnutí, že továrna bude stát v oblasti polského města Poznaň. Výstavbu závodu nicméně ještě musí schválit dozorčí rada podniku. VW již má v Poznani továrnu, která vyrábí dodávkové vozy Caddy a Transporter T5 a zaměstnává téměř 7000 lidí.

Spolupráce s Daimlerem končí

Volkswagen již dříve uvedl, že zkoumá možnosti výroby vozů Crafter v různých zemích. Důvodem je blížící se konec dohody o spolupráci s konkurentem Daimler, který od roku 2005 pro Volkswagen vyrábí automobily Crafter v Německu.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Polský ministr hospodářství Janusz Piechociński v prosinci uvedl, že některý z velkých mezinárodních automobilových koncernů představí plány na výstavbu velké továrny v Polsku. Odmítl však sdělit jméno podniku.

Polské součástky

Výstavba závodu by podle ministra mohla začít už v březnu. „Šest měsíců jsme na tom tvrdě pracovali,“ řekl Piechociński. Dodal, že továrna bude postavena na „zelené louce“ a k výrobě aut bude z velké části využívat součástky polského původu.

V Polsku nyní vyrábí auta kromě Volkswagenu také italská společnost Fiat a rovněž největší americká automobilka General Motors. Produkce automobilek se podílí zhruba sedmi procenty na celkové průmyslové výrobě v Polsku. Téměř 99 procent aut vyrobených v Polsku směřuje do zahraničí, zejména do ostatních evropských zemí.