Volkswagen se vrací do Keni. Po 40 letech tam obnoví výrobu

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Německá automobilka Volkswagen obnoví do konce letošního roku výrobu aut v Keni, kterou zastavila zhruba před 40 lety. Rozhodnutí je součástí plánu zvýšení prodeje vozů v oblasti východní Afriky. Jako první by montážní závod měl vyrábět model Vivo. Uvedli to po svém setkání generální ředitel Volkswagenu pro Jihoafrickou republiku Thomas Schafer a keňský prezident Uhuru Kenyatta. O výši investice či kapacitě výroby se však nezmínili.

Volkswagen montoval vozy v Keni v 60. a 70. letech minulého století. Nyní se připojí k dalším značkám v zemi, mezi které patří Isuzu, Toyota, Nissan a Mitsubishi. Keňskému automobilovému trhu v současnosti dominují levná ojetá auta dovozená ze zemí, jako je Japonsko.

V Keni se převážně montují nákladní auta a autobusy z částí dodávaných zahraničními výrobci. Poslední údaje statistického úřadu ukazují, že počet smontovaných vozidel od ledna do dubna meziročně klesl o 31 procent na 2258 vozů.

Podle keňského svazu výrobců aut za to mohou ekonomické podmínky, včetně vysokých úrokových sazeb a snížení vládních výdajů. Volkswagen však vidí na trhu příležitosti.

„Věříme, že Keňa má potenciál vyvinout velmi velký plnohodnotný automobilový průmysl. Východoafrické společenství má potenciál a dnešek je prvním krokem tímto směrem, který chceme jít s našimi osobními vozy,“ prohlásil Schafer.

Volkswagen je druhým největším výrobcem aut v Jihoafrické republice, za Toyotou. Vozy vyrobené v JAR prodává na místním trhu i vyváží do ostatních afrických zemí.

Kenyatta dodal, že montážní závod ve městě Thika začne s výrobou modelu Vivo ještě do konce letošního roku. Později se má výroba rozšířit i o další modely.