Volkswagen v příštích pěti letech investuje téměř 86 miliard eur

Věž plná Volkswagenů ve Wolfsburgu

Věž plná Volkswagenů ve Wolfsburgu Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Sdu7cb via Flickr

Volkswagen chce být do několika let světovou automobilovou jedničkou a svůj plán myslí skutečně vážně. Německý automobilový koncern v letech 2015 až 2019 investuje více než 85 miliard eur (téměř 2,4 bilionu korun) do nových modelů, technologií a výrobních kapacit. Součástí firmy je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

Společné podniky Volkswagenu v Číně navíc investují dalších 22 miliard eur. Podniky budou tyto investice financovat ze svých vlastních zdrojů. Šéf čínských aktivit Volkswagenu Jochem Heizmann tento týden upozornil, že nedostatečné výrobní kapacity brzdí růst prodeje v Číně, která je největším automobilovým trhem na světě.

„Budeme nadále pokračovat v investicích do budoucnosti, abychom se stali vedoucí automobilovou skupinou z ekologické i ekonomické stránky,“ uvedl dnes šéf koncernu Martin Winterkorn. „Náklady na vývoj zůstanou v budoucnosti vysoké kvůli silnému tlaku na inovace a stoupajícím požadavkům, které má na automobilový průmysl legislativa týkající se emisí oxidu uhličitého,“ dodal.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a nejpozději do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě. „Volkswagen pokračuje ve značných investicích do globálních aktivit,“ uvedl předseda závodní rady Bernd Osterloh. Dodal, že investiční plány zároveň demonstrují, že firma nadále podporuje také své domácí aktivity.

„Skvěle vyškolená pracovní síla a vysoce efektivní výroba v Německu představují důležitou konkurenční výhodu, kterou si hodláme udržet,“ prohlásil Winterkorn. „Zároveň však také posilujeme a rozšiřujeme svou mezinárodní přítomnost, abychom systematicky využívali příležitostí na trzích po celém světě,“ dodal.