Volvo Car chce letos prodat více než 400 tisíc vozů

Volvo XC60 D5 AWD

Volvo XC60 D5 AWD Zdroj: E15 Anna Vackova

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car hodlá v letošním roce zvýšit prodej na více než 400 tisíc vozů. Informoval o tom dnes švédský podnikatelský deník Dagens Industri. Loni automobilka zvýšila prodej o 11 procent na zhruba 373 tisíc aut a byla poprvé od roku 2005 zisková.

„Již dnes můžeme říci, že (letos) skončíme nad 400 tisíc vozů,“ uvedl podle listu viceprezident firmy Olle Axelson, jenž má na starosti vztahy s veřejností. Automobilka, kterou loni převzala čínská společnost Geely, podle dřívějších informací doufá, že do roku 2020 zvýší prodej na 800 tisíc vozů ročně.

Čínská Geely loni koupila Volvo Car od americké společnosti Ford Motor za 1,5 miliardy dolarů (25 miliard korun). Volvo Car si nyní vede lépe než švédský konkurent Saab, kterého loni převzala nizozemská společnost Swedish Automobile od americké General Motors.

Saab se potýká s nedostatkem hotovosti, kvůli kterému byl nucen přerušit výrobu. Swedish Automobile uzavřela dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které by měly vyřešit dlouhodobější financování Saabu. Pokud se dohody naplní, získají čínští investoři ve společnosti Swedish Automobile majoritu.