VOP Šternberk chce už jen firma Excalibur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: vop.cz

Koupit celý tovární komplex včetně administrativních budov státní zbrojovky VOP 026 ve Šternberku chce už jenom jediný zájemce, firma Excalibur Army. Další z potenciálních uchazečů STV Group definitivně vypadla ze hry. Deníku E15 to potvrdily zdroje blízké ministerstvu obrany a stejně hovoří i odboráři z podniku.

Majitel Excaliburu Jaroslav Strnad si od začátku ledna pronajal část divize vojenská výroba a služby, nový zákoník práce mu umožnil dočasně si „propůjčit“ také zhruba 60 zaměstnanců. Ti mají dát tento měsíc výpověď a po vypršení dvouměsíční lhůty podepsat s Excaliburem smlouvy s platností od 1. dubna.

Armáda jako zřizovatel zbrojovky upřednostňuje její prodej, tedy nikoliv privatizaci, s níž by muselo souhlasit ministerstvo financí. „I když je podle všeho už jen jediný zájemce, preferujeme prodej cestou výběrového řízení,“ řekl mluvčí rezortu obrany Jan Pejšek. Do dvou týdnů by podle něj mělo dojít k výraznému posunu.

„Excalibur by rád převzal kompletně celý podnik včetně části, která vyrábí pro civilní sektor. Zaměstnanci by byli nejraději, aby se prodej uskutečnil co nejdříve. Ideální by bylo tak do půl roku. Jinak odborníci odejdou a zůstanou jen prázdné haly, které nebude chtít nikdo,“ řekl deníku E15 šéf podnikové odborové organizace Petr Tušinovský. Dodal, že čtyři desítky pracovníků, pro něž momentálně není práce, pobírají 60 procent mzdy a obávají se ztráty místa. Pejšek ale ujistil, že ministerstvo jako zřizovatel zbrojovky nikoho propouštět nebude. Divize zabývající se civilní strojírenskou výrobou s přibližně 170 zaměstnanci má zatím zakázek dostatek, redukce platů se jich netýká.

Excalibur je už několik let největším zadavatelem zakázek pro vojenskou část továrny. Jde především o opravy motorů a převodovek pozemní techniky. „Naším zájmem je, aby podnik nadále fungoval. K tomu je nezbytné udržet v něm zaměstnanost, protože tým kvalifikovaných pracovníků ve Šternberku je nenahraditelný,“ zdůraznil již dříve Strnad.