Vozy Humvee pomalu končí, USA hledají náhradu za 22 miliard dolarů

Automobily Humvee se mimo jiné díky herci Arnoldu Schwarzeneggerovi prosadily i v běžném provozu pod názvem Hummer.

Automobily Humvee se mimo jiné díky herci Arnoldu Schwarzeneggerovi prosadily i v běžném provozu pod názvem Hummer. Zdroj: Profimedia.cz

Všech 55 tisíc terénních aut Humvee americké armády by mělo v dohledné době dojezdit nadobro. Americké ministerstvo obrany totiž posuzuje nabídky na nová vozidla. Obří tendr ve výši 22 miliard dolarů (přibližně 440 miliard korun) přilákal tři americké zbrojovky: Lockeed Martin, Oshkosh a AM General. Poslední jmenovaná legendární Humvee stvořila.

Obrana hledá bezpečenější a méně nákladné vozy

Podle tendru si Pentagon objednal takzvané kombinované lehké taktické vozidlo (JLTV), který dosavadní Humvee předčí především v bezpečnosti. „Staré vozy Humvee nejsou schopny poskytnout dostatečnou ochranu posádce v prostředí všudypřítomných improvizovaných výbušných zařízení,“ uvedla analytička výzkumného centra Lexington Institute Loren Thompsonová pro web Forbes.com. Jak dodala, stále více se smazává hranice mezi zázemím a frontovou linií, a z toho důvodu je nutné dobře zabezpečit i lehká vojenská vozidla.

Další důvody, které rozhodly pro výměnu vozů Humvee, jsou čistě ekonomické. Americká armáda jde po nižších nákladech , což se neslučuje s vozy, které mají průměrnou spotřebu 60 l/100 km. V cestě za nižšími náklady už ministerstvo obrany představilo například ekologičtější hybrid Humvee FED Alpha, který měl spotřebu „pouhých“ 35 litrů, jak uvedl server hybrid.cz.

Pořízení nového auta vyjde dráž než modernizace vozu Humvee

Armáda dostala prozatím od každého účastníka 22 prototypů na testování. Testovací fáze začala v srpnu a měla by skončit na podzim roku 2015.

Později Pentageon vybere jediného dodavatele prvních tří tisíc aut. Ministerstvo si pak ponechá opci na prodloužení kontraktu až na dalších pět let. Armáda pak podle plánu pořídí během následujících 20 let od jedné firmy celkem 54 599 vozů.

Základní cenu jednoho vozu resort stanovil na 250 tisíc dolarů, což mírně převyšuje stávající náklady na modernizaci jednoho Humvee. V této ceně není zahrnuto dodatečné vybavení (posílené pancéřování a speciální systémy apod.). Podle posledních odhadů by se tak cena mohla vyšplahat aut vyšplhat na 400 tisíc dolarů za kus.

Historie Humvee
Humvee je široce používán všemi pěti složkami amerických ozbrojených sil, americkou Národní Gardou a také armádami dalších zemí. Vozidlo začalo vznikat v roce 1979, kdy americká armáda vydala oficiální požadavky na nový terénní automobil, který měl nahradit již nepostačující džípy Willys. Zakázku nakonec získala společnost AM General a Humvee začal sloužit v americké armádě v roce 1985. Do konce roku 1989 jich bylo vyrobeno na 55 tisíc kusů. Celkem 20 tisíc kusů se pak objevilo v Perském zálivu. Také díky herci Arnoldu Schwarzeneggerovi firma AM General začala vyrábět civilní verzi, známou pod názvem Hummer H1. Následovaly modely H2 a H3.

Američané zapůjčí 25 obrněnců

Hummer končí kvůli čínským regulacím