Vrtulníky Sikorsky pomohly Aeru k vyšším tržbám

Letiště a továrna Aero Vodochody leží nedaleko Prahy v Odolené Vodě.

Letiště a továrna Aero Vodochody leží nedaleko Prahy v Odolené Vodě. Zdroj: Petr Horky

Nové výrobní programy a rostoucí produkce vrtulníků pomohly tuzemskému leteckému výrobci Aero Vodochody Aerospace výrazně zvýšit tržby. Ty se loni vyšplhaly na téměř 3,9 miliardy korun, což je meziročně o třetinu více. Zisk firmy přesáhl 340 milionů korun.

„Společnost těžila především ze zvyšování počtu dodávek vrtulníků S-76 americké společnosti Sikorsky, kterých jen za druhou polovinu loňského roku dodala dvacet dva,“ uvedla mluvčí Aera Tereza Kryšpínová. Továrna ve Vodochodech vyrábí pro americkou značku v podstatě celé stroje kromě dynamických prvků, jako je vrtule a rotor.

K novým programům patří například výroba prototypů náběžné hrany křídla pro nový dopravní letoun CSeries kanadské společnosti Bombardier nebo dodávka dveří, částí trupu a křídel pro brazilský transportní letoun Embraer KC-390. U obou zmíněných strojů se Aero podílí i na vývoji. „Kromě toho Aero připravovalo náběh nových programů, například výrobu trupových panelů pro Airbus A321,“ dodala Kryšpínová.

Růst tržeb o desítky procent by měl podle ní díky rozšiřující se výrobě pokračovat i letos. Firma začátkem roku otevřela novou halu na výrobu podvozků a podepsala se společností Bombardier kontrakt na dodávky sendvičových panelů pro nový tryskáč Global 7000 a 8000. Stěžejní roli mají i nadále hrát vrtulníky Sikorsky.