Výbor věřitelů konečně schválil prodej měřenek OP Prostějov

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Prodej výroby oděvů na míru, takzvaných měřenek, a také dalšího majetku včetně areálů bývalých závodů zkrachovalého Oděvního podniku v Konici a Jeseníku zahrnující zhruba tři desítky objektů a pozemky se blíží. Schválil jej totiž i věřitelský výbor OP, který přitom po více než ročních průtazích začal fungovat teprve před deseti dny.

Podle výboru a insolvenční správkyně OP Miloslavy Horské budou měřenky i nemovitosti prodány ve výběrovém řízení, tedy nikoli v uvažované dražbě. „Základním kritériem pro výběr vítěze bude nejvyšší cenová nabídka,“ uvedla Horská. Měřenky jsou nyní jedinou funkční, a tím i nejcennější částí někdejšího největšího tuzemského výrobce oděvů. Podle dřívějších odhadů měly měřenky cenu zhruba 180 milionů korun, prodej nemovitostí by mohl vynést další stovky milionů korun. Podle tři čtvrtě roku starého odborného odhadu měl celý OP cenu 1,1 miliardy korun. S odkládáním prodeje a protahováním konkurzu se ale mnozí věřitelé obávají, že cena OP neustále klesá.

Podle orientačního harmonogramu prodeje měřenek uloženého v insolvenčním rejstříku by mělo být výběrové řízení vyhlášeno tuto středu 1. září. Termín pro podání přihlášek skončí s posledním zářijovým dnem. Vítěznou nabídku by správce a věřitelský výbor měli vybrat do 30. listopadu.

V minulosti již pokusy o prodej měřenek a dalšího nemovitého majetku OP skončily do ztracena. Důvodem bylo zrušení prvního verdiktu o prohlášení konkurzu na OP brněnským krajským soudem.