Vylepšete nabídky. ČEZ zahájil další fázi jednání o dostavbě Temelína

Soupeři v boji o temelínskou zakázku

Soupeři v boji o temelínskou zakázku Zdroj: E15

Energetická společnost ČEZ zahájila další fázi jednání s uchazeči o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Usiluje o to, aby americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200 vylepšily své nabídky na stavbu nových dvou bloků elektrárny.

„Poté, co bylo dokončeno na konci března posouzení a předběžné hodnocení nabídek, začala hned 3. a 4. dubna úvodní jednání individuálně s oběma uchazeči,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dodal, že se další jednání uskutečnila 15. až 18. dubna a budou i nadále pokračovat. Prvních setkání se zúčastnilo na straně ČEZ i každého z uchazečů na 40 odborníků. Podrobnosti o obsahu jednání ale Kříž neupřesnil. Připomněl, že se ČEZ smluvně zavázal nezveřejňovat důvěrné informace z jednání.

ČEZ na konci března dokončil předběžné hodnocení nabídek uchazečů o stavbu Temelína, jejich průběžné pořadí ale nezveřejnil. Generální ředitel Westinghousu Danny Roderick nicméně poté oznámil, že jeho společnost ve výběrovém řízení průběžně vede.

Konsorcium MIR.1200 následně uvedlo, že jeho nabídka byla hodnocena lépe ve třech ze čtyř kategorií. Celkového vítěze tendru by energetická společnost měla vyhlásit letos na podzim.

Výběrového řízení se účastnila také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení. Areva jakékoli chyby odmítá a snaží se do tendru vrátit. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže její odvolání proti rozhodnutí ČEZ v první instanci zamítl, Areva však v březnu podala rozklad proti rozhodnutí k předsedovi úřadu.

:

Jan Stuchlík: Malá rána pro Temelín