Výroba aut v Česku klesla o více než devatenáct procent, vrátila se na úroveň roku 2014

Výroba Škoda Superb iV

Výroba Škoda Superb iV Zdroj: David Bureš / Auto.cz

Výroba Škoda Superb iV
Výroba Škoda Superb iV
Výroba Škoda Superb iV
Výroba Škoda Superb iV
Výroba Škoda Superb iV
20
Fotogalerie

Výroba osobních aut v Česku loni klesla o 19,2 procenta na 1,15 milionu vozů. Po dosud nejprudším poklesu způsobeném zejména omezeními kvůli koronaviru se tak vrátila na úroveň roku 2014. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Největší Škoda Auto ve svých českých závodech vyrobila 749 579 automobilů, tedy o 17,4 procenta méně než v roce 2019. Ke zmírnění dopadů přispělo zvýšení jejího tržního podílu na trzích EU, růst odbytu v Rusku nebo Turecku. V nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech klesla výroba o 22,9 procenta na 238 750 vozidel. Kolínské TPCA i kvůli přípravě rozšíření závodu klesla produkce o 21,7 procenta na 164 572 vozidel.

„I přes téměř pětinový pokles výroby je nutné vyzdvihnout, jakým způsobem se firmy dokázaly s danými omezeními vypořádat. Při restartu po jarních odstávkách prokázaly vysokou flexibilitu a jejich podzimní produkce pak táhla vpřed celý český průmysl. I díky tomu je celoroční pokles nakonec o něco mírnější, než jsme po vypuknutí pandemie očekávali. Obdivuhodná byla výkonnost některých tradičních výrobců v segmentech mimo osobní vozy. Ale ocenit je nutné i konkurenceschopnost výrobců osobních vozidel, zejména s přihlédnutím k výši poklesu poptávky po automobilech napříč EU téměř o čtvrtinu,“ uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

Na český trh dodalo trio výrobců osobních vozů celkem 97 298 automobilů. Tuzemská produkce se tak i v roce 2020 podílela téměř z poloviny na registracích nových osobních vozidel. Tradičně silný export poklesl v návaznosti na poptávku na největších trzích o 19,9 procenta.

Za leden až prosinec tuzemští výrobci vyrobili 5070 autobusů, což je meziročně o 2,8 procenta méně. Z toho na Iveco připadá produkce 4518 vozidel a na SOR 526 vozů. Firma KH motor Centrum z Opavy vyrobila 26 autobusů.

Jediný výrobce nákladních aut Tatra Trucks vyrobil v roce 2020 celkem 1180 nákladních vozidel, tedy pouze o jeden kus méně než v předchozím roce. U jediného výrobce motocyklů v týnecké Jawě klesla produkce o 44 procent na 553 strojů.

V Česku bylo loni vyrobeno 26 447 přípojných vozidel všech kategorií, což představuje meziroční nárůst o 0,8 procenta.