Výroba aut v Kolíně se zastaví o týden dříve, než TPCA zamýšlela

Výroba automobilů v kolínské TPCA

Výroba automobilů v kolínské TPCA Zdroj: E15 Michal Nosek

Výroba automobilů v kolínské TPCA
Výroba automobilů v kolínské TPCA
Výroba automobilů v kolínské TPCA
Výroba automobilů v kolínské TPCA
5
Fotogalerie

Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) přeruší kvůli aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru výrobu ve své kolínské továrně již dnes před půlnocí. Původně se měla zastavit 25. března.

"Zdraví a bezpečnost zaměstnanců a stakeholderů jsou na prvním místě. Z toho důvodu jsme již včera ohlásili zastavení linky v příštím týdnu a nadále jednali s ostatními závody Toyoty v Evropě, vedením obou koncernů PSA a Toyoty o možnosti předsunutí na co nejbližší termín," řekl mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. Podle něj firma nadále úzce spolupracuje i s dodavateli, aby se zajistilo plynulé zastavení linek.

V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.

Výrobu se rozhodla zastavit i mladoboleslavská Škoda Auto, výrobní linky se zde zastaví také dnes večer.

Odboráři v automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku v pondělí požádali firmu, aby na 14 dní kvůli zabránění šíření nákazy novým typem koronaviru přerušila výrobu, s tím, že zaměstnanci po uklidnění situace výpadek výroby nadpracují. Firma uvnitř závodu zavedla další zpřísňující hygienická opatření, výrobu ale nezastavila. Produkce byla v úterý přerušena kvůli problémům polských pracovníků na hranici, během dne se ale znovu rozjela. 

Zastavených linek ještě přibude

Zastavení výroby ve středu oznámila také automobilka BMW. Na více než čtyři týdny stopne produkce ve všech svých evropských závodech. Provoz omezí mimo jiné i Jaguar Land Rover na Slovensku. Dočasně zastaví výrobu vozů v Nitře. Bude pokračovat práce nezbytná pro uvedení vozu Land Rover Defender.

"Výroba v Hyundai Motor Manufacturing Czech pokračuje. Pro zajištění bezpečnosti zaměstnanců jsme přijali řadu opatření," sdělil mluvčí nošovické automobilky Pavel Barvík.

Výroba v TPCA se zastaví po dnešní odpolední směně, která končí jen pár minut před půlnocí. Všichni zaměstnanci budou informováni o průběhu neplánované odstávky a dopadu na odměňování během dnešního dne.

V letošním roce chce automobilka investovat více než 180 milionů eur (asi 4,5 miliardy korun) do nových technologií se zaměřením na rozšíření kapacity výroby. V plánu je stavba tří nových hal určených pro skladování, logistiku a další výrobní operace. Firma kvůli tomu přijme až 1000 nových zaměstnanců.

Od 1. ledna 2021 převezme společný kolínský závod Toyota, i poté se zde budou vyrábět auta všech tří značek. Výrobu navíc doplní nový model Toyota Yaris, především kvůli tomu firma investuje do rozšíření závodu. Z linky zde budou sjíždět auta s benzinovým a hybridním pohonem.