Výroba podvozků pro ruské vagony zaměstná pět set Slováků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Na Slovensko dorazila dobrá zpráva. Ruský investor stojící za společností Dubnický metalurgický kombinát chce v areálu bývalého Závodu ťažkého strojárenstva v Dubnici nad Váhom zaměstnat až pět set nových lidí. První dvě stovky z nich příští rok, další tři přibudou do dvou let, po dokončení investic do nových technologií v celkové hodnotě 18 milonů eur.

Dubnické zaměstná výroba podvozků pro vagony širokorozchodných vlaků. Ty jezdí zejména v zemích bývalého Sovětského svazu a právě tam směřuje valná většina dubnických výrobků. Hlavní odbytiště představují Ruská federace, Ukrajina, Kazachstán či Gruzie.

„V Rusku se ročně vypraví kolem milionu vlaků. Jejich vagony je třeba repasovat a udržovat. Jde přibližně o sto tisíc kusů. Kromě toho plánujeme i výrobu nových vagonů, což je dalších sto tisíc kusů,“ přibližuje potenciál výroby pro východní trh autor investičního projektu Juraj Mác. Fabrika podle něj dokáže vyrobit tisíc podvozků měsíčně.

Jak Mác prozrazuje, hlavním partnerem je ruská státní firma Uralvagon zavod. Ta zaměstnává 70 tisíc lidí a kromě tanků pro ruskou armádu vyrábí i železniční vagony. Druhá klíčová zakázka je výroba podvozků pro vagony ukrajinské železnice.

To, že se Dubnickým podařilo dohodnout tak velké obchody s Východem není úplně náhoda. „Když se podíváte do obchodního rejstříku, najdete tam dvě kyperské firmy. Musí vám stačit, pokud prozradíme, že za nimi stojí ruský investor. Na více informací nemáme mandát,“ řekl Ľuboš Áč, výkonný ředitel Mediator invest, firmy, která ruského investora zastupuje.