Výroba střívek nese firmám v Česku stamilionové zisky

Za nejlukrativnější obory bývají obvykle považovány IT či farmacie. Stranou pozornosti ale stojí jeden nenápadný, který přitom generuje stamilionové zisky každý rok. Je jím výroba potravinářských střívek, které se v Česku věnují hned dvě firmy s celosvětovým odbytem.

První z nich je českobudějovický Viscofan patřící pod španělskou stejnojmennou matku. Jeho tržby loni stouply o téměř 14 procent na 6,03 miliardy korun, čistý zisk pak o patnáct procent na 750 milionů korun. V obou případech se jedná o nejlepší výsledky od roku 1995, kdy Viscofan koupil většinu v tehdejší společnosti Gamex.

Podle jednatele a ředitele tuzemské pobočky Viscofanu Miloslava Kamiše stojí rekordní výsledky na několika pilířích. „Dařilo se nám prosazovat na téměř všech konkurenčních trzích, což nám dlouhodobě přináší stabilní pozici s rostoucím podílem na celosvětovém trhu,“ řekl deníku E15 Kamiš. „Dále je to výrazné zvýšení efektivity, podpořené zásadním snížením reklamací. Dlouhodobě se také snažíme o racionální řízení nákladů a velmi jsme zlepšili i kvalitativní parametry našich výrobků,“ dodal. Pozitivní vliv měl podle něj i kurz koruny, zejména vůči americkému dolaru.

Oslabení koruny pomohlo

Druhou firmou je jilemnická společnost Devro. Loni za své výrobky utržila 3,34 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 7,4 procenta. Zisk sice meziročně stagnoval, ale i tak činil 870 milionů korun, což znamená ziskovost přesahující 25 procent. Firma těžila například z rozšiřování výroby jedlých kolagenních střívek a miniplastů.

„K výsledkům pozitivně přispělo i oslabení kurzu koruny vůči hlavním exportním měnám a tedy navýšení hodnoty tržeb v korunovém ekvivalentu,“ uvedl ve výroční zprávě jednatel a ředitel společnosti Michal Štoček. Na stagnaci zisku měl pak vliv nárůst cen některých surovin či přecenění kurzových zajišťovacích operací, které firmě přinesly ztrátu.

Také pro letošní rok má Viscofan optimistické plány, i když nárůst tržeb by měl být mírnější než loni. První polovina roku ale podle jednatele firmy dopadla výrazně lépe, než očekávali, a předpokládá proto růst a velmi dobrý výsledek i za celý letošní rok. „Očekávaný zisk by měl vzrůst o 27 procent ve srovnání s loňským rokem, hlavně z důvodu výrazného nárůstu efektivity, který se pozitivně projevuje již od poloviny loňského roku,“ dodal Kamiš.

Areál společnosti Viscofan voní po salámu