Výrobce elektromobilů FF postaví svou první továrnu u Las Vegas

Místo pro novou továrnu na elekroauta firmy Faraday Future v Nevadě

Místo pro novou továrnu na elekroauta firmy Faraday Future v Nevadě Zdroj: ctk/AP

Zatím jediný obrázek chystaného auta, který automobilka Faraday Future zveřejnila
Kalifornské sídlo firmy Faraday Future
2
Fotogalerie
Nový výrobce elektrických vozů Faraday Future (FF), kterého částečně podporuje čínský miliardář Ťia Jüe-tching, plánuje postavit svou první výrobní továrnu v Nevadě. Investice má činit zhruba jednu miliardu USD (24,6 miliardy korun). Zástupci státu Nevada podle médií sdělí podrobnosti zřejmě během dneška.

Firma již zaslala dopis zákonodárcům Nevady s požadavkem na investiční pobídky. Ty jsou pro FF podmínkou pro uskutečnění investice. Nová továrna u Las Vegas by měla vytvořit asi 4500 pracovních míst.

Ťia je zakladatelem a generálním ředitelem holdingové společnosti LeTV a podle dopisu zákonodárcům Nevady jedním ze zakladatelů FF. Další zakladatele však firma nezveřejnila.

FF chce auta začít vyrábět v roce 2017. Zatím však nepředstavila koncept nového vozu a neposkytla ani příliš informací o svém plánovaném produktu, upozornila agentura AP. Mluví jen v hrubých rysech o své vizi transformace dopravy a dodává, že má různé finanční strategie k tomu, jak přeměnit tyto vize ve skutečnost. Podnik má nyní zhruba 500 zaměstnanců a podařilo se mu získat manažerský talent z konkurenční společnosti Tesla.

FF je jednou z několika začínajících firem v Číně a v USA, které se zaměřují na elektrické vozy a chtějí se stát konkurenty automobilky Tesla Motors. Společnost Beijing Electric Vehicle, což je dceřiná firma státního podniku BAIC Motor, v září oznámila, že otevře technologické výzkumné centrum v kalifornském Silicon Valley a spojí se s americkým výrobcem elektrických aut Atieva při vývoji auta pro čínský i globální trh.

Podobně čínská státní automobilka SAIC Motor hodlá zřídit výzkumné centrum v Silicon Valley a vyvíjí elektrické a samořízené auto.