Výrobce generik Mylan koupí konkurenční Meda, za 7,2 miliardy dolarů

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Výrobce generických léků Mylan koupí švédskou farmaceutickou firmu Meda za 7,2 miliardy dolarů (172,7 miliardy korun). Mylan díky dohodě získá nové léky a přístup na další trhy.

Při započtení dluhu je hodnota dohody 9,9 miliardy USD. Vedení firmy Meda dohodu akcionářům doporučilo a Mylan má podporu dvou největších akcionářů, kteří vlastní zhruba 30 procent akcií firmy Meda. Transakce by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

Akvizice posílí nabídku produktů firmy Mylan o speciální léky a volně prodejné léky. Mylan také získá napojení na nové trhy, včetně Číny, Ruska a Blízkého východu.

Tržby firmy Mylan loni činily 9,45 miliardy dolarů a tržby Meda 2,35 miliardy dolarů. Na celkových tržbách Medy mají podíl zhruba 60 procent léky na předpis. Mezi její hlavní produkty patří léky na dýchací potíže, kožní nemoci, bolest a záněty. Mylan prodává zhruba 1000 generických léků, což jsou kopie léků, kterým skončila patentová ochrana. Jejím nejprodávanějším lékem je EpiPen používaný k akutní léčbě alergických reakcí.

Na druhý pokus

Mylan se loni neúspěšně pokoušel o převzetí irské firmy Perrigo, výrobce léků, vitaminů a výživy. Po ukončení jednání uvedl, že již nalezl nové možnosti akvizic.

Mylan se již jednou pokusil koupit firmu Meda v roce 2014, jeho nabídku však tehdy Meda odmítla. Mylan vznikl ve Spojených státech, z daňových důvodů však své sídlo přesunul do Nizozemska.