Výrobce motorů Rolls-Royce hodlá zrušit 2600 pracovních míst

Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce hodlá během příštího roku a půl zrušit asi 2600 pracovních míst. To odpovídá téměř pěti procentům jeho celkové pracovní síly. Firma, která v současnosti zaměstnává zhruba 55 tisíc lidí, zároveň oznámila změnu na postu finančního ředitele.

Snížení počtu zaměstnanců má přinést roční úsporu kolem 80 milionů liber (2,8 miliardy korun). „Ohlášená opatření nebudou poslední. Přispějí k tomu, aby se Rolls-Royce stal silnější a ziskovější společností,“ uvedl generální ředitel podniku John Rishton.

Firma také oznámila, že jmenovala novým finančním ředitelem Davida Smithe, který měl dosud na starosti finance divize pro leteckou techniku. Smith ve funkci nahradí Marka Morrise, který v podniku působil déle než čtvrt století. Důvody Morrisova odchodu firma nevysvětlila.

Společnost již v říjnu varovala, že zhoršující se hospodářské podmínky zabrání původně předpokládanému zvýšení jejího zisku v příštím roce. Cena akcií podniku se tehdy propadla o 16 procent, po dnešní zprávě naopak o dvě procenta zpevnila.