Výrobce motorů Rolls-Royce se propadl do rekordní ztráty

Letecký motor Rolls-Royce

Letecký motor Rolls-Royce Zdroj: Rolls-Royce

Výroba leteckých motorů Rolls-Royce
Následovala prohlídka všech obřích Airbusů, které používají motory od britské firmy. Několik jich muselo být vyměněno či opraveno a Rolls-Royce kvůli tomu předloni vykázal výrazný pokles zisku.
Zatím největší problém obří letoun potkal v listopadu 2010, kdy za letu společnosti Quantas ze Singapuru do Sydney explodoval jeden ze čtyř motorů Rolls-Royce. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, přestože trosky motoru dopadly na obydlený indosnéský ostrov Batam.
Motor Rolls-Royce Trent 900 před instalací do Airbusu A380
5
Fotogalerie

Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce se v loňském roce propadl do rekordní ztráty 4,6 miliardy liber (146 miliard korun). Vliv měly jednak negativní dopady slabé libry, jednak náklady na urovnání obvinění z korupce. Firma dnes také uvedla, že bude muset přikročit k dalšímu snižování nákladů.

 

Společnost Rolls-Royce se nedávno dohodla s úřady v Británii, Spojených státech a Brazílii, že zaplatí celkem 671 milionů liber za urovnání obvinění z korupce. Částka je splatná během pěti let, firma ji ale už nyní celou započetla do svých nákladů.

Podnik byl navíc v důsledku oslabení libry nucen odepsat 4,4 miliardy liber z kontraktů na zajištění proti výkyvům směnných kurzů. Libra výrazně oslabila na konci loňského června, kdy se Britové v referendu překvapivě vyslovili pro odchod své země z Evropské unie.