Výrobní areál OP míří do prodeje

Oděvní podnik Prostějov

Oděvní podnik Prostějov Zdroj: E15

Na realitním trhu se v příštích měsících objeví jeden z největších průmyslových areálů na Moravě, výrobní komplex zkrachovalého Oděvního podniku v Prostějově. Znalecký posudek firmy TPA Horwath odhadl jeho cenu včetně správních a výrobních budov, skladů, kolejové vlečky, parkoviště a dalších částí na 170 milionů korun. „Záměrem je prodat celý areál jako jeden celek. Ideální varianta by byla prodat jej ještě letos,“ řekla deníku E15 konkurzní správkyně OP Miloslava Horská.

Prostějovské nemovitosti jsou nejcennější položkou majetkové podstaty OP, jehož dluhy činí celkem 2,15 miliardy korun. Konkurzní správkyni se pro jejich prodej uvolnily ruce poté, co minulý týden firma AMF Reece koupila výrobu oděvů na míru, takzvané měřenky, sídlící v areálu OP. Nový majitel měřenky koupil bez budov, a časem je tak bude muset přestěhovat jinam. Areál tak definitivně zůstane prázdný, a tím vhodný k prodeji.

Výhodou areálu, v němž kdysi pracovalo několik tisíc lidí, je umístění v těsné blízkosti dálnice. Nevýhodou pak třeba to, že jeho některé části jsou i padesát let staré a energetickou náročností neodpovídají současným standardům.
Před prodejem areálu je ještě nutné zbavit se zbývající technologie a skladových zásob, kterých není málo. Zájemci o ně však jsou.

Zda bude o rozsáhlý areál zájem, je nyní v době krize těžké odhadovat. O starší nemovitosti v regionech se v posledních letech ucházejí převážně lokální investoři, kteří znají dobře místní prostředí. Zahraniční institucionální investoři do realit se nyní zaměřují jen na ty nejmodernější, pronajaté nemovitosti v metropolích.

„Osobně se domnívám, že vzhledem k ekonomické situaci bude výsledná cena nižší, než je ve znaleckém posudku,“ řekl deníku E15 Josef Machů z dražební firmy Prokonzulta. V posledních letech podle něho dražeb velkých areálů ubylo. Prokonzulta prodala před pěti lety zatím nejdražší areál v Česku. Šlo o objekty bývalé Zbrojovky v Brně. Skupina J&T je vydražila za 707 milionů korun.

Ostatní nemovitosti OP se snaží insolvenční správkyně zpeněžit od konce loňského roku prostřednictvím poradenské firmy Knight Frank. Podle dřívějších informací Horské se prodala více než polovina objektů řádově za desítky milionů korun.

„Umím si představit podnikatelský záměr, který najde využití i ve výrobním areálu v Prostějově,“ řekla ředitelka české pobočky Knight Frank Zdeňka Klapalová.