Výsledky výrobců fototechniky zklamaly, Olympus hledá investora

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zisky japonských výrobců fotoaparátů a další optiky se ve druhém čtvrtletí výrazně snížily. Firmy si stěžují na silný jen, který jejich výrobky prodražuje na zahraničních trzích. Přesto dokázaly některé z nich zvýšit tržby.

Canon dokázal jako jediný zvýšit provozní zisk o18 procent na 92,6 miliardy jenů. Nikon, který je ze všech japonských výrobců nejvíce zaměřený na fototechniku, se sice dokázal udržet v černých číslech, jeho zisk ale klesl téměř o 37 procent na 23,37 miliardy jenu. Sony v prvním čtvrtletí svého finančního roku přišla meziročním srovnání o více než 77 procent zisku, když vydělala 6,3 miliardy jenů.

Firma přesto tímto výsledkem výrazně překonala Olympus. Ten prohloubil loňskou ztrátu ztrátu na 4,46 miliardy jenů. Nyní podle zdrojů agentury Reuters finišují jednání s konkurenční Sony o finanční injekci. To zčásti potvrdil i výkonný ředitel společnosti Yasuo Takeuchi. „Obdrželi jsme řadu různých nabídek a nyní nemohu říci, proč jsme na žádnou z nich dosud nepřistoupili,“ řekl novinářům během prezentace hospodářských výsledků.

Japonští výrobci ze zhoršujících výsledků viní především klesající poptávku v Číně a Indii, zatímco zájem zákazníků v Evropě a Severní Americe je slabší dlouhodobě. „Očekávali zotavení po loňském zemětřesení, ale místo toho je zasáhla evropské recese a nikdo nepředpokládá, že by se z těchto problémů rychle dostali,“ komentoval výsledky firem šéf makléřské společnosti Iwai Cosmo Securities Hajime Nakajima.

Firmy si také stěžují na silný jen, který je znevýhodňuje v zahraničí. Od loňského do letošního června sice japonská měna vůči dolaru ztratila přes dvě procenta, na začátku letošního druhého čtvrtletí byla o více než tři procenta silnější než nyní. Například Olympus uvedl, že kvůli silnému jenu ztratil ze svých příjmů 2,6 miliardy jenů.

Na rozdíl od ostatních také Olympus nedokázal zvýšit tržby. Akcie dnes po oznámení výsledků propadly o 2,2 procenta na 1434 jenů.

Olympus přesto zůstává optimistický a nesnížil svůj odhad zisku 50 miliard jenů. Nikon svůj odhad pro finanční rok končící v březnu 2013 snížil o 5,6 procenta na 85 miliard jenů, což vyvolalo okamžitou reakci trhů, když se akcie firmy propadly o 12 procent. Kvůli evropské recesi svůj výhled na celý rok zhoršil i Canon. Sony svůj odhad už před týdnem upravila směrem dolů o 50 miliard na 130 miliard jenů.