Výsledky Zetoru překonaly očekávání, zisk dosáhl 117 milionů

Zetor Major

Zetor Major Zdroj: auto.cz

Výrobce zemědělské techniky Zetor uzavřel loňské hospodaření se ziskem 117 milionů korun před zdaněním. Meziročně to znamená nárůst o patnáct milionů, a to přesto, že předběžné odhady firmy byly nižší.

Na podzim loňského roku společnost očekávala výsledné prodeje traktorů ve výši 2900 kusů, jak také uvedli zástupci společnosti v rozhovoru pro E15. Ze závěrečného vyúčtování, které společnost poskytla, však Zetor prodal celkem tři tisíce traktorů. Celkem za ně utržil téměř tři miliardy korun. Na vývoj dal výrobce v minulém roce více než čtvrt miliardy korun.

Výrobce v poslední době čelí krizi na trhu s traktory, kdy dlouhodobě klesá poptávka po menších strojích, na které se Zetor soustředí. Jen v loňském roce zaznamenala kategorie traktorů o výkonu mezi 80 a 150 koňmi propad o šest procent.

Situace se však může začít měnit. „Závěrečná část roku byla natolik pozitivní, že v celkovém ročním průměru trhy zaznamenaly stabilizaci ve srovnání s rokem 2016. Pozitivní závěr se promítl i směrem k Zetoru, kdy jsme nakonec dosáhli lepšího výsledku, než jsme dříve avizovali,“ říká výkonný ředitel Zetor Tractors Marián Lipovský. 

Zetor i nadále zůstává exportně orientován, čtyři pětiny putovaly do zahraničí, společnost vyváží celkem do 50 zemí světa. Rok 2017 byl pro Zetor osmým v řadě, kdy dosáhl černých čísel.

Výrobce rovněž musel čelit problémům na polském trhu, kde místní zemědělci nebyli schopni čerpat evropské dotace a financovat z nich tak nákup nových strojů.

I přesto se chce firma zaměřovat nejvíce na evropské a severoamerické trhy, pokračuje ale i ve vstupu do nových zemí. Naposledy se jednalo například o Izrael, Keňu, Filipíny nebo Rusko, kam rovněž dodá šest tisíc kusů traktorů Forterra. Mezi dalšími trhy má být například jihovýchodní Asie, Austrálie nebo Nový Zéland.