Vysoké ceny plynu dusí české sklárny. Některé elektrifikují pece, hrozí i omezování výroby

Showroom české sklářské firmy Bomma, která se chystá investovat do elektrifikace pecí

Showroom české sklářské firmy Bomma, která se chystá investovat do elektrifikace pecí Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Showroom české sklářské firmy Bomma
Výrobnímu závod společnosti Preciosa, Kamenický Šenov, se zatím daří promítat zdražování vstupů do svých cen, aniž by přišla o své zákazníky.
Výrobní závod společnosti Preciosa, Kamenický Šenov.
Ploché sklo z teplické sklárny AGC Flat Glass Czech
5
Fotogalerie

České sklářství se řítí do další krize. Po překonání pandemických dopadů se podniky v jednom z nejtradičnějších českých oborů musejí vypořádávat se skokovým a už několik měsíců trvajícím zvyšováním cen energií. Marže si dokáže udržet jen hrstka z nich, zbylé připravují – či alespoň zvažují – investice do elektrifikace výroby. Někteří výrobci připouštějí i omezování výroby.

Nejsložitější situace je podle tajemníka Asociace sklářského a keramického průmyslu Marka Nováka u sklářské produkce s nižší nebo střední přidanou hodnotou, která je exportována mimo evropský trh. „Takové firmy si nemohou dovolit zdražit, protože konkurenti z jiných než evropských zemí takto dramatickému zvýšení cen energií nečelí,“ vysvětluje Novák.

Příkladem může být společnost Vitrablok, která se zaměřuje na výrobu skleněných luxfer. Firma sice v dubnu po měsíci odstávky znovu rozjela výrobu, další omezení produkce už ale opět visí ve vzduchu.

Plán Česka při odstavení dodávek plynu

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

„Dokázali jsme si na duben, květen a červen obstarat levné dodávky plynu. To ale neplatí pro další měsíce. Pokud se ceny mezitím nesníží nebo stát neposkytne nějakou podporu, budeme muset výrobu znovu výrazně utlumit,“ obává se finanční ředitel společnosti Vitrablok Pavel Moučka s tím, že investici do elektrických pecí Vitrablok zatím nechystá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!