Westinghouse: Nevěříme, že tendr na dostavbu Temelína se zruší

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Evropský viceprezident společnosti Westinghouse Mike Kirst si nemyslí, že tendr na výstavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín bude zrušen. Kirst to uvedl dnes v rozhovoru s ČTK v reakci na informace dnešního tisku. Zároveň potvrdil, že firma ČEZ dostala od americko-japonské firmy Westinghouse všechny potřebné informace, jak ekonomické tak technické, žádné další nepožadovala.

Dnešní Hospodářské noviny napsaly, že strany budoucí vládní koalice odmítají firmě ČEZ garantovat výkupní cenu elektřiny z jádra. Garance jsou přitom pro ČEZ klíčové. Generální ředitel firmy Daniel Beneš několikrát prohlásil, že bez splnění této podmínky se stavět nebude.

„Nikdo dnes neví, jak bude vypadat cena energie v době spuštění nových bloků. Co dnes ale víme je to, kolik by ČEZ stála dostavba elektrárny Temelín,“ konstatoval Kirst. Když se náklady porovnají s různými scénáři, tak jádro vychází jako nejvýhodnější zdroj, tvrdí. Temelín tak podle něj představuje určitou záruku konkurenční ceny elektřiny pro český průmysl.

Podle původního harmonogramu měl ČEZ vítěze zakázky za několik set miliard korun vybrat loni na podzim. Beneš ale už v létě řekl, že ČEZ o dostavbě Temelína rozhodne koncem roku 2014, nebo až v roce 2015. Westinghouse zatím od ČEZ neobdržel písemné sdělení o změně harmonogramu. V případě většího zdržení tendru se projekt prodraží, a to jak pro Westinghouse, tak i pro ČEZ, upozornil Kirst.

Šéf ČEZ rovněž uvedl, že firma nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než bude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny ze strany státu nebo jiné obchodní schéma. Kirst připomněl, že rozhodnutí o tendru je na ČEZ a státu coby hlavním akcionáři. „Když byl tendr zahájen, neexistovalo nic jako contract for difference (dohoda mezi kupujícím a prodávajícím o zaplacení rozdílu mezi současnou hodnotou podkladového aktiva a jeho hodnotou v době uzavření kontraktu). V případě, že ČEZ nebo vláda bude pro contract for difference požadovat povolení Evropské komise, věříme, že naleznou podporu,“ uvedl Kirst.

Vybrat technologii podle Kirsta neznamená, že se začne hned stavět. „Výběr technologie znamená, že se bude pokračovat v dialogu s jedním uchazečem a v tomto dialogu můžeme společně nalézt řešení související s contract for difference,“ uvedl Kirst.

„My jsme ČEZ poskytli veškeré informace, které firmě umožní kvalitně vybrat vítěze tendru,“ uvedl viceprezident. Upozornil, že po katastrofě v japonské Fukušimě se požadavky na bezpečnost ještě zpřísnily a reaktor AP1000 jim vyhovuje už dnes. „Jsme velmi konkurenceschopní i co se týká ceny,“ dodal Kirst.

viceprezident Westinghousu Mike Kirstviceprezident Westinghousu Mike Kirst|Archiv E15Viceprezident Westinghousu Mike Kirst nedávno uvedl, že stavba elektrárny Moorside v Británii by mohla být příležitostí i pro případné české subdodavatele Westihghousu při dostavbě Temelína

Případné vyloučení Arevy z tendru nemá na nabídku Westinghouse vliv. Pokud by Westinghouse v tendru uspěl, platí již oznámený záměr firmy zřídit v Česku centrum pro realizaci reaktorů AP1000 v Evropě. Tato volba by Česku zároveň umožnila diverzifikovat orientaci jaderných technologií. Dosud byly totiž všechny založeny na ruské technologii, poznamenal Kirst.

Zmínil, že Westinghouse je potěšen úspěchem v Británii, kde se budou stavět tři reaktory AP1000. V souvislosti s plánovanou výstavbou již jedná s českými firmami. Loni v prosinci Westinghouse zahájil exkluzivní jednání o výstavbě AP1000 s bulharskou státní společností Bulgaria Energy Holding. Jedná i s dalšími zeměmi, například s Polskem, Slovinskem nebo Saudskou Arábií.

Druhým účastníkem tendru je česko-ruské konsorcium MIR.1200. Do tendru se přihlásila také francouzská Areva, ČEZ ji ale předloni v říjnu z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Areva si na vyřazení stěžovala Evropské komisi, která o stížnosti zatím nerozhodla.

Jan Stuchlík: Poločas rozpadlých nadějí