Z Izraele se stává plynařská velmoc, surovina poputuje i do Turecka

Izraelské zásoby. Naleziště Tamar u břehů Izraele skrývá 283 miliardy metrů krychlových plynu. V celém východním Středomoří je podle odhadů o polovinu více plynu, než má tradiční dodavatel Norsko

Izraelské zásoby. Naleziště Tamar u břehů Izraele skrývá 283 miliardy metrů krychlových plynu. V celém východním Středomoří je podle odhadů o polovinu více plynu, než má tradiční dodavatel Norsko Zdroj: Profimedia.cz

V největší izraelské továrně na plynové masky se pracuje po vyhrocením syrské krize na plné obrátky
2
Fotogalerie

Z největšího izraelského pole zemního plynu Leviathan by mohl do čtyř let vést podmořský plynovod do Turecka.

Sdělil to dnes jeden z partnerů v tomto projektu. Konsorcium pro rozvoj Leviathanu minulý týden definitivně rozhodlo o spuštění projektu v hodnotě 3,75 miliardy dolarů (96,4 miliardy korun). Plyn z Leviathanu se má začít těžit a dodávat na domácí trh v roce 2019.

Konsorcium nyní pracuje na plánech vývozu z Leviathanu. Plynovod do Turecka o délce 500 kilometrů by měl být hotov do konce roku 2020, řekl novinářům Yossi Abu, šéf firem Delek Drilling a Avner Oil, které patří do izraelského konglomerátu Delek Group. Ten má přes tyto firmy v Leviathanu podíl přes 45 procent, necelých 40 procent vlastní americká Noble Energy a zbylých 15 procent má izraelská Ratio Oil.

Pole Leviathan, které patří mezi jedno z největších plynových ložisek nalezených ve světě v posledním desetiletí, se nachází u izraelského pobřeží Středozemního moře. Obsahuje odhadem 622 miliard krychlových metrů plynu a hraje klíčovou roli ve vládních plánech energetické soběstačnosti a získaní nového zdroje příjmů.

Abu řekl, že jako o dalších exportních destinacích diskutuje konsorcium pro Leviathan o Egyptu a Evropě. Mluví se také o možnosti vyvážet plyn na palestinská území, zejména pro elektrárny v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Delek a Noble jsou rovněž partnery v sousedním menším ložisku Tamar, kde se začalo těžit v roce 2013. Skupina uzavřela dohodu o vývozu plynu z tohoto pole se dvěma jordánskými firmami a přes počáteční odpor v Jordánsku tam plyn začal proudit počátkem tohoto roku, citovala Abua agentura Reuters.

Izrael byl do spuštění těžby na poli Tamar závislý na dovozu plynu. Plyn z obou nalezišť má zemi pomoci uspokojit na několik desetiletí domácí poptávku a může z něj udělat i významného regionálního vývozce plynu.