Z plzeňské Škody zamíří do českých měst 15 nových trolejbusů za 180 milionů

Trolejbusy Škody Electric pro Bratislavu, ilustrační foto

Trolejbusy Škody Electric pro Bratislavu, ilustrační foto Zdroj: Skoda Electric

Škoda Electric dodá letos 15 trolejbusů městům Plzeň, Zlín, Pardubice a České Budějovice. Celkově jde o kontrakty za zhruba 180 milionů korun. Osm nových trolejbusů nakoupí Plzeň. "Do Zlína půjdou trolejbusy typu 26Tr s trakčními bateriemi, do Pardubic několik vozidel 30Tr a do Českých Budějovic dva 18metrové vozy 27Tr, které budou mimo jiné vybaveny trakční baterií pro nezávislý pojezd a poloautomatickými sběrači," uvedl mluvčí mateřské Škody Transportation Michal Tobrman.

Podle obchodního manažera Radka Kapra dodává Škodovka trolejbusy s takovou specifikací do České republiky poprvé. Navazuje na předchozí dodávky desítek vozů.

Škoda Electric je největším evropským výrobcem trolejbusů, její vozy jezdí ve 30 zemích světa v Evropě, Asii, severní Americe a nedávno vyjely do ulic nové vozy v mexickém městě Guadalajara. Kromě tradičního vývoje a výroby trolejbusů vyrobila firma dva typy nových bateriových elektrobusů a hybridbus. Trolejbusy ze Škodovky jezdí v Česku také například ještě v Brně, Teplicích nebo Hradci Králové.

Podnik předloni vyrobil a prodal rekordních 298 trolejbusů, za loňský rok to mělo být 270 až 280 trolejbusů. Loni plánoval tržby kolem 5,6 miliardy korun, meziročně o 600 milionů korun nižší, z toho trolejbusy měly tvořit 3,1 miliardy korun, zhruba stejně jako předloni.