Zákazníci si podávají dveře. Výrobce radarů ERA hlásí rekordní zisk

Získání technologií pasivního radiolokátoru Věra
má významně přispět k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů

Získání technologií pasivního radiolokátoru Věra má významně přispět k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů Zdroj: ctk

Pardubická společnost ERA, výrobce pasivních radarů, dosáhla v minulém fiskálním roce nejlepších výsledků v celé své dvacetileté historii. Její obrat vzrostl dvojnásobně na 903 miliony korun, hrubý zisk stoupl ze 100 na 301 milion korun. Produkce roste díky zakázkám do zahraničí. "Zákazníci si u nás doslova podávají dveře a seznam úspěšně dokončených projektů stejně jako nových zakázek utěšeně roste," uvedl generální ředitel Viktor Sotona.

Firma získala zakázky v nových zemích, zejména v Asii, a rozšiřuje již instalované systémy. Počet zemí, do nichž ERA vyváží, vzrostl na 57. V současnosti společnost zajišťuje pět desítek projektů. ERA přijala za poslední dva roky stovku nových zaměstnanců, zejména do výzkumu a vývoje. Několik desítek výzkumníků nyní působí i v nových pobočkách v Praze na Václavském náměstí a v technologickém parku v Brně.

„V současnosti ERA zaměstnává již přes 300 lidí. Na pozemcích ERA v Pardubicích pro ně rychlým tempem roste nové centrum výzkumu a vývoje. Budova pro 190 zaměstnanců bude dokončena koncem tohoto roku,“ uvedla zástupkyně firmy Lenka Stejskalová Reichová.

Firmu vlastní od roku 2011 zbrojařská skupina Omnipol. Společnost vyvíjí pasivní radiolokátory pro civilní i vojenský sektor. Systémy na letištích a kolem nich dokážou sledovat až 500 letadel najednou, vojenský radiolokátor Věra (nyní má označení VERA-NG) až 250 letounů. Systémy shromaždují informace ze vzdušného prostoru, sami však vysílají minimálně.