Zalétává se nové české dopravní letadlo

Evektor EV-55 Outback

Evektor EV-55 Outback

(VIDEO) První zalétávací let má za sebou prototyp nového českého dopravního letadla EV-55M Outback. Stroj vyvinutý leteckou továrnou Evektor v Kunovicích je určen hlavně pro málo obydlené oblasti. Letoun by měl přímo navázat na úspěšný L-410 Turbolet, který se ve svém čtyřicetiletém provozu osvědčil v těžkých podmínkách, zejména pak v Rusku.

Firma chce letadlo nabídnout do zemí Jižní Ameriky, Afriky a Asie, kde je málo rovinaté dopravní infrastruktury. Podle manažera Evektoru jsou dalšími perspektivními odběrateli společnosti z USA, Brazílie, Ruska, Indie, Číny nebo Austrálie.

Letoun EV-55 má v zahraničí nahradit již zastaralé dvoumotorové pístové letouny s kapacitou pro šest až devět cestujících a měl by také úspěšně konkurovat jednomotorovým turbovrtulovým letounům. Kunovické letadlo bude mít tři varianty interiéru – pro přepravu cestujících, nákladní verze a kombinovaná verze. Přestavba interiéru by navíc neměla zabrat víc než 20 minut.

Velkou předností známého Turboletu, který se stále vyrábí, je mimo jiné schopnost operovat v extrémních klimatických i terénních podmínkách, a tyto přednosti by měl mít i jeho nástupce EV-55. Například k přistání mu stačí dráha dlouhá 420 metrů.

EV-55 Outback pojme 9 až 14 cestujících, dolet činí 2620 kilometrů a dostup 8800 metrů. Maximální vzletová hmotnost je 4600 kilogramů. Letadlo s rozpětím křídel 16 metrů pohánějí dva turbovrtulové motory Pratt & Whitney.

Na novém letadle se podílí 19 výrobců

První zkušební let trval půl hodiny a proběhl bez problémů. „Letoun se choval přesně tak, jak jsme předpokládali - byl velmi dobře ovladatelný a ochotně reagoval na zásahy do řízení,“ řekl zkušební pilot Evektoru Josef Charvát. Druhý prototyp EV-55 je určen pro pevnostní zkoušky a třetí kus, který je nyní ve výrobě, podstoupí opět zkoušky letové.

Video z prvního zalétávacího letu Evektoru EV-55 Outback

Projekt letounu iniciovala kunovická společnost Evektor, která spolupracovala s dalšími 19 společnostmi sdruženými v Asociaci leteckých výrobců ČR. Společnost Evektor byla založena v roce 1991 a patří mezi přední konstrukční a vývojové kanceláře v Česku. Zabývá se vývojem a konstrukcí především v oblasti automobilového a leteckého průmyslu. Mezi letouny vyvinuté společností Evektor patří malé sportovní letouny EuroStar a SportStar, čtyřmístný letoun VUT100 Cobra a víceúčelový letoun EV-55 Outback.