Zaměstnanci v Kopřivnici hrozí Tatře další stávkou

Tatra

Tatra Zdroj: Euro Jan Rasch

Zhruba dvě stovky zaměstnanců kopřivnických firem Tafonco a Taforge se sešly na mítinku během hodinové výstražné stávky. Tou chtějí odboráři dosáhnout dohody se zaměstnavatelem, mimo jiné o navýšení mezd.

Předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Metalurgie Tatra, jež zaměstnance obou společností sdružuje, Jaroslav Nováčik řekl, že v případě neúspěchu hodinové stávky jsou zaměstnanci ochotni jít do stávky neomezené. O dodatku kolektivní smlouvy se podle něj vyjednávalo 11 měsíců. „Vedení společností nepřijalo ani návrh zprostředkovatele, tak jsme využili veškeré možnosti dané legislativou,“ řekl Nováčik.

Tafonco a Taforge jsou dceřinými firmami společnosti Tatra Trucks, jíž od loňska patří automobilka Tatra. Samotné automobilky se protesty odborářů dceřiných firem netýkají. Firmy vyrábějí odlitky a výkovky pro Tatru i další zákazníky.

Mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek už ve středu uvedl, že odboráři požadují změny, přestože v obou dceřiných společnostech je uzavřena platná kolektivní smlouva, kterou zaměstnavatel plně dodržuje. Zaměstnavatel podle něj navrhl odborářům v dceřiných společnostech navýšení na principu motivační složky, ale ti trvají na tarifním navýšení mezd. Kolektivní smlouva platná do roku 2015 přitom podle mluvčího výslovně stanoví, že nárůst mezd je možný pouze formou motivační složky.

Zaměstnanci chtějí 500 korun navíc

„Ta kolektivní smlouva je uzavřena na roky 2013 až 2015. My jsme rok 2013 akceptovali a v souladu s její platností jsme otevřeli body, které můžeme takzvaně otevřít i v průběhu těchto let,“ řekl Nováčik. Tento názor odborářů podle něj potvrdil i zprostředkovatel.

Od konce května jsou odboráři ve stávkové pohotovosti. Požadují navýšení tarifní složky mzdy o 500 korun měsíčně od 1. ledna 2014 a opětovné zavedení týdenního rehabilitačního pobytu s poskytnutím pracovního volna pro oprávněné zaměstnance na rizikových pracovištích.

Společnost Tafonco dodává odlitky z litiny, oceli a slitin hliníku firmám z automobilového, stavebního a strojírenského průmyslu. Taforge nabízí široký sortiment výkovků různých hmotností pro automobilovou výrobu i další oblasti. Obě firmy jsou dceřinými společnostmi firmy Tatra Trucks, kterou vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Tatra Trucks v loňském roce zadluženou automobilku Tatra získala v dražbě.