Zaplatit statisíce a rok čekat. Dodací lhůty na nová auta připomínají éru socialismu

Na elektromobil Škoda Enyaq si musí zákazník počkat okolo šesti měsíců.

Na elektromobil Škoda Enyaq si musí zákazník počkat okolo šesti měsíců. Zdroj: Škoda Auto

Na novou fabii si zákazník počká i 13 měsíců.
Na Škodu Superb zákazník čeká v průměru 8 měsíců.
Naa model Škoda Kodiaq zákazníci čekají zhruba 7-8 měsíců.
Škody Scala: dodací lhůty činí 7-8 měsíců.
U Škody Kamiq činí dodací lhůty 7-8 měsíců.
16
Fotogalerie

Na novou fabii si zákazník počká 13 měsíců, na superb osm měsíců, na BMW rok a na Toyotu v průměru osm měsíců. Covidová pandemie pomalu ustoupila jiným problémům, čipová krize ale přetrvává. Na vlastní kůži to poznávají i čeští zákazníci, kteří znovu zažívají čekací lhůty jako před půlstoletím.

Posledních pár let není pro výrobce automobilů vůbec snadným obdobím. Stále přísnější emisní normy si vynutily přechod na elektrifikované či plně elektrické vozy, což s sebou nese ohromné výdaje na vývoj. Především ale musí kvůli vyvážení emisí omezovat výrobu mnoha výdělečných modelů a nahrazovat je ekologicky přívětivějšími vozy. V současné dekádě se ale přidala pandemie koronaviru, která velmi výrazně zasáhla také celý dodavatelský řetězec.

Výpadky postihly především továrny na výrobu mikročipů v Asii, kvůli nakaženým zaměstnancům musela být výroba stopnuta i na celé týdny. Poptávka navíc už před pandemií dosahovala limitu výroby. Vzniklý skluz v nevyřízených dodávkách se dohání obtížně kvůli nedostatečné kapacitě. Výrobci navíc preferují zakázky na modernější čipy pro elektroniku (mobily, počítače), na nichž jsou vyšší marže, před zastaralejšími čipy pro automobily. Aby toho nebylo málo, covid rozvrátil i do té doby perfektně vybalancovaný systém námořní dopravy. Kombinace uzavřených přístavů v Číně a hromadění prázdných kontejnerů v cílových zemích způsobily nedostatečnou kapacitu a strmý růst cen dopravy.

Galerie: Jak dlouho si dnes zákazník počká na novou škodovku a další značky?

Naši kolegové z portálu Auto.cz sestavili žebříček jednotlivých značek a odhalili, jak dlouho se u které čeká na nový vůz. U většiny čekací lhůta přesahuje dobu pěti měsíců. U vozů Škoda Auto činí zpravidla rok a více. Konkrétní čekají lhůty najdete ZDE.

VIDEO: Kam směřuje Škoda Auto?

Elita byznysu Jiřího Liebreicha (1. díl)Elita byznysu Jiřího Liebreicha (1. díl)|E15