Zavře EPH elektrárnu Eggborough? Možná je to jen nátlak, míní analytici

Uhelná elektrárna Eggborough, která patří pod křídla Energetického a průmyslového holdingu

Uhelná elektrárna Eggborough, která patří pod křídla Energetického a průmyslového holdingu Zdroj: Deut, Wikimedia Commons

Příprava na možné uzavření černouhelné elektrárny Eggborough v Británii, které ve středu oznámil Energetický a průmyslový holding (EPH), může být vyjednávací strategií firmy. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Podmínky na trhu s elektřinou jsou podle nich náročné a vlivem slabšího výkonu čínské ekonomiky a souvisejícího poklesu cen surovin se mohou dále zhoršit.

„Na ekonomiku EPH potenciální uzavření elektrárny nebude mít vzhledem k nákladům na pořízení zdroje žádný dopad. Nelze také vyloučit možnost, že k uzavření elektrárny nakonec nedojde. Britská vláda se nechala slyšet, že je úmyslem 'rozčarovaná',“ uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Úmysl uzavřít elektrárnu tak podle něj může být vyjednávací strategií EPH. Připomněl, že firma se loni zatím neúspěšně pokoušela zajistit financování v rámci příslušného britského vládního programu.

Podobný názor zastává analytik společnosti ENA Jiří Gavor. „Myslím, že by mohlo jít o mírnou nátlakovou akci. Od samého začátku bylo jasné, že další osud elektrárny záleží na vstřícnosti britských úřadů,“ řekl. Ve prospěch EPH by podle něj mohla hrát skutečnost, že Británie na tom nyní z hlediska energetického výkonu není nejlépe.

Čtyři procenta britské spotřeby
Energetický a průmyslový holding, jehož největšími akcionáři jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, získal elektrárnu Eggborough na sklonku loňského roku. S oznámením příprav na možné ukončení provozu uvedl, že vychází z pokračujícího poklesu cen elektřiny a vysoké uhlíkové daně, jež do budoucna neumožňují pokrývat provozní náklady. Holding dodal, že dál hledá řešení, které by umožnilo provoz elektrárny zachovat i po březnu 2016.
Elektrárna Eggborough je v hrabství Severní Yorkshire. Čtyři černouhelné bloky disponují celkovou instalovanou kapacitou 2000 MW. Eggborough pokrývá zhruba čtyři procenta celkové spotřeby elektrické energie Velké Británie.

Analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities považuje krok EPH za výsledek vnějších podmínek, konkrétně nízkých cen elektřiny na straně jedné a regulatorních opatření a trendů na straně druhé.

„Na mysli je především cíl britské vlády výrazně snížit emise, v jehož jménu je nastavena nemalá uhlíková daň nebo skutečnost, že dochází stále více k uzavírání uhelných dolů - v tomto ohledu zde také působí nízké ceny uhlí,“ řekl Hlinomaz. Nepředpokládá, že by důvodem prodeje byl nedostatek uhlí pro elektrárnu Eggborough.

Podle Hlinomaze by se EPH rovněž mohl inspirovat příkladem jiné britské uhelné elektrárny Drax, která část své kapacity přebudovala na spalování biomasy. Tomu podle středečního prohlášení EPH ale brání nastavení systému dotací, jež „ekonomicky smysluplnou přestavbu“ neumožňuje.