Zbrojař Holeček prodává Polákům bývalého Bakalova dopravce

Lokomotiva společnosti AWT

Lokomotiva společnosti AWT Zdroj: AWT

PKP Cargo
2
Fotogalerie

Miliardář René Holeček, kterému patří společnost Česká zbrojovka, prodává svůj dvacetiprocentní podíl v mezinárodní dopravní skupině Advanced World Transport (AWT). Akcie bude muset vykoupit druhý největší železniční dopravce v Evropské unii, polský PKP Cargo, který už od roku 2014 vlastní 80 procent akcií této firmy.

Podle smlouvy mezi PKP Cargo, Holečkovým Minezitem SE a AWT z konce roku 2014 by cena za Holečkův podíl měla dosáhnout 27 milionů eur (přes 714 milionů korun). Napsal to dnes portál Euro.cz

Holečkova firma Minezit SE už podle něj informovala polskou burzu, že využila opci na prodej 20 procent akcií AWT. "Pro Holečka je to dobrý obchod i přesto, že se firma AWT za poslední dva roky dostala do finančních problémů a prodělává. Za svůj podíl dostane lepší cenu, než před dvěma lety Cargo zaplatilo Zdeňku Bakalovi," uvedl portál.

Bakala, který byl dříve mimo jiné také spolumajitelem krachující těžební firmy OKD, prodal svých 80 procent firmy Polákům za 103 milionů eur (2,8 miliardy korun). "To celou firmu ocenilo na 129 milionů eur. Holečkův obchod ji však oceňuje na 135 milionů eur," uvedl portál.

Mluvčí PKP Cargo Ryszard Jacek Wnukowski řekl Euru, že hotovost na transakci firma má a že zvažuje různé možnosti, jak Holečkovi zaplatí. "Obě strany jsou spolu v kontaktu a vedou rozhovory. Spolupráce dosud probíhala pozitivně a počítáme s tím, že řešení dopadne pozitivně a uspokojivě pro obě strany," uvedl Wnukowski.

AWT patří mezi největší soukromé železniční nákladní přepravce v Evropě. Ve svém vozovém parku má více než 160 lokomotiv a pět tisíc vozů. Patří mu přepravní terminál v Paskově u Ostravy, v Česku provozuje více než 60 železničních vleček, vlastní přes 400 kilometrů tratí a zaměstnává více než 2100 lidí. Skupina AWT je největším uznaným věřitelem OKD, u soudu za firmou přihlásila pohledávky za více než 460 milionů korun.