PKP Cargo chce po koupi české AWT propojit Balt s Jadranem

PKP Cargo

PKP Cargo Zdroj: CTK

Polský dopravce PKP Cargo hodlá prostřednictvím nedávno získané české firmy AWT expandovat na jih Evropy. Plánuje nákladní železniční dopravou propojit přístavy na Baltu, v Severním moři a na Jadranu, přičemž z terminálu AWT v Ostravě - Paskově vytvoří svou mezinárodní logistickou základnu.

PKP nedávno dokončila převzetí 80procentního podílu v Advanced World Transport (AWT) od miliardáře Zdeňka Bakaly. Nákup většinového podílu v tuzemské nákladní železniční dvojce za 103 milionů eur (2,8 miliardy korun) je jednou z největších akvizic PKP v posledních letech a druhou největší polskou investicí v Česku v historii.

Skupina jedná o dalších akvizicích, které ale nechtěla blíže komentovat. „Rozhodně to není naše poslední slovo, které chceme provést ke konsolidaci evropského přepravního trhu,“ řekl šéf představenstva Adam Purwin. Minulý týden se objevila informace o možném převzetí firmy Unipetrol Doprava. „Nic nevím o tom, že bychom převzali Unipetrol Dopravu,“ dodal. Zároveň uvedl, že PKP uvažuje o vstupu na nové trhy.

Spojení s Čínou

Nyní polská firma plánuje PKP a AWT integrovat, prodloužit trasy, zvýšit rentabilitu obou dopravců a získat nové zákazníky. Vedle přeprav mezi severem a jihem Evropy skupina chce zintenzivnit železniční spojení s Čínou. V současnosti tam vypravuje vlaky třikrát týdně.

Koupí majority v AWT získala PKP Cargo na českém trhu železniční přepravy zboží desetiprocentní podíl. Celkem 40 procent výnosů PKP pochází z exportu nebo importu, 29 procent tržeb od zahraničních klientů je z Německa, 15 procent z ČR a stejný podíl ze Slovenska.

Vývoj akcií PKP Cargo na varšavské burze:

Skupina PKP Cargo loni hospodařila se ziskem 276 milionů zlotých (přes 1,8 miliardy korun). Společnost byla založená v roce 2001, od října 2013 se s jejími akciemi obchoduje na varšavské burze. Denně vypravuje zhruba tisíc vlaků, poskytuje služby 10 tisíc zákazníkům. Vedle Polska a Česka působí například na Slovensku, v Německu, Rakousku, Belgii, Nizozemsku, Maďarsku a Litvě.

Zbývající pětinový podíl v AWT drží společnost Minezit. S ní PKP Cargo podepsalo smlouvu upravující mimo jiné případný odkup zbývajících akcií AWT. Ve vozovém parku skupiny AWT je více než 170 lokomotiv a 5000 vozů. V Česku má vedle terminálu kombinované dopravy v Paskově u Ostravy zhruba 400 kilometrů vlastních tratí a provozuje přes 60 železničních vleček.