Zbyněk Kovář končí jako šéf Staropramenu, nástupcem by měl být zkušený Čech

Pivovar Staropramen

Pivovar Staropramen Zdroj: ctk

Po osmi letech opouští na konci března Zbyněk Kovář funkci generálního ředitele Staropramenu, dvojky českého pivovarnického trhu. Jedná o svém dalším působení v rámci kanadsko-americké skupiny Molson Coors, jež od roku 2012 vlastní smíchovský i ostravský pivovar.

„Změna vlastníka se pro mne stala příležitostí uplatnit zkušenosti, které jsem nabyl,“ říká v rozhovoru pro deník E15 Zbyněk Kovář. „Rozhodoval jsem se, jestli se ve Staropramenu snažit dožít, což by bylo určitě pěkné. Pro svůj osobní rozvoj jsem si ale říkal, že toho mám ještě hodně před sebou. Kde budu působit v rámci skupiny Molson Coors, je v jednání, existuje několik scénářů,“ dodal.

Kovář již má nástupce, avšak jeho jméno smíchovský pivovar dosud neoznámil. Má se tak stát do konce března. „Mohu naznačit, že je to Čech, už pivovary vedl a zároveň má zkušenosti jako ředitel firmy v zahraničí,“ uvedl Kovář. Odcházející šéf Staropramenu kromě ekonomické krize, která měla za následek propad výstavu piva, zažil i na české poměry nezvyklé tři změny majitele pivovaru.

Ještě na nižší pozici se potkal s předáním pivovaru ze strany britské skupiny Bass belgickému Interbrew, která se posléze stala součástí světové jedničky AnheuserBusch InBev. V roce 2009 se již za Kovářova šéfování pivovar stal součástí investiční skupiny CVC Capital Partners, od níž v roce 2012 středoevropskou skupinu StarBev v čele s pražským pivovarem koupil nynější majitel Molson Coors.