Zdravotnický obr Medtronic koupí za 42,9 miliardy irského konkurenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký výrobce zdravotnického zařízení Medtronic se dohodl na koupi irského konkurenta Covidien za 42,9 miliardy USD (přes 869 miliard korun). Medtronic je největším samostatným výrobcem zdravotnického zařízení na světě a spojení pomůže firmám rozšířit nabídku a snížit náklady. Medtronic bude také moci snížit své firemní daně.

Sloučená společnost bude mít sídlo v Dublinu, kde bude moci využít nízkých firemních daní. V Irsku je daň z příjmu právnických osob 12,5 procenta, zatímco v USA 35 procent a patří mezi nejvyšší na světě. Svoji provozní centrálu však bude mít firma i nadále v americkém Minneapolisu, kde nyní Medtronic zaměstnává více než 8000 zaměstnanců.

Dohoda je další z řady převzetí mezi výrobci zdravotnického zařízení. V dubnu výrobce ortopedických přístrojů Zimmer Holdings oznámil převzetí firmy Biomet za 13 miliard USD.

Medtronic mimo jiné vyrábí kardiostimulátory, srdeční stenty a inzulínové pumpy. Covidien se specializuje na chirurgické nástroje a vybavení.

Medtronic dodal, že spojení přinese výrazné úspory. Firma se proto zavázala, že v příštím desetiletí vydá dalších deset miliard USD za investice, akvizice a výzkum a vývoj ve Spojených státech, uvedla agentura AP.

Vývoj akcií firmy Medtronic za poslední 4 roky:akcie firmy Medtronicakcie firmy Medtronic | Yahoo Finance

Medtronic nabídl za jednu akcií Covidien 35,19 USD v hotovosti a 0,956 své akcie. Nabídka představuje pro akcionáře Covidien ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií zisk 29 procent. Po dokončení dohody by současní akcionáři Covidienu měli v nové, sloučené firmě vlastnit podíl zhruba 30 procent. Dohodu ještě musí schválit akcionáři obou firem a antimonopolní úřady v USA, EU a Číně.

Obě firmy očekávají, že transakce bude dokončena do počátku příštího roku. Nová firma bude mít přes 87 tisíc zaměstnanců ve více než 150 zemích, napsala agentura Reuters.