Zeman: Podpora zelené energie vysává rozpočet, budoucnost je v jádru

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Prezident Miloš Zeman nepokládá za správné, aby se příliš zvyšoval podíl obnovitelných zdrojů energie. Podle něj jsou drahé a subvencemi vysávají státní rozpočet. Také zvyšují ceny pro domácnosti a výrobce, řekl dnes prezident. Jaderná energetika má podle Zemana budoucnost, protože není producentem skleníkových plynů.

„Jsem přesvědčen, že jaderná energetika bude mít rostoucí místo v energetickém mixu. Mimo jiné i z ekologických důvodů,“ řekl Zeman v budově ČVUT v Dejvicích, kde centrum otevřel. „Chtěl bych při této příležitosti zdůraznit, že nepokládám za správné, aby se přehnaně zvyšoval podíl takzvaných obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. Jednak proto, že jsou to zdroje nestabilní, a za druhé proto, že jsou to zdroje drahé,“ uvedl Zeman u příležitosti otevření Střediska pro civilní jadernou spolupráci mezi USA a Českou republikou.

Podle prezidenta představují nejvyšší zátěž pro státní rozpočet subvence, které stát na obnovitelné zdroje energie uvalil. „Těmito subvencemi jednak vysávají státní rozpočet a jednak zvyšují ceny elektřiny jak pro domácnosti, tak pro výrobce,“ řekl Zeman.

Spojené státy podle hlavy státu mají výrazně levnější energii než Evropská unie, což se podepisuje na jejich lepším ekonomickém růstu.

Prezident otevřel centrum civilní jaderné spolupráce

Společné centrum civilní jaderné spolupráce bylo připravováno v součinnosti ministerstva zahraničních věcí, ministerstva školství a Českého vysokého učení technického. Američané na jeho provoz do roku 2015 darovali 500 tisíc dolarů (zhruba deset milionů korun). České ministerstvo školství vynaloží 3,5 milionu korun na chod centra, technické a materiální vybavení a základní stavební rekonstrukce objektu střediska. ČVUT poskytuje centru prostory a hradí náklady na energie a další výdaje ve výši zhruba milion korun do roku 2015.

Z amerických peněz budou hrazeny náklady na výměnné pobyty výzkumných pracovníků, v jejichž rámci pojedou čeští vědci do USA a američtí do Česka. Peníze ze Spojených států poplynou také na pořádání konferencí a workshopů.

Česko a USA budou spolupracovat v oblasti jaderné energetiky

Praha a Washington dneškem zahajují hlubší etapu vzájemné spolupráce v jaderné energetice. Kromě otevření Střediska pro civilní jadernou spolupráci odpoledne ministr průmyslu Jan Mládek a ministr energetiky USA Ernest Moniz podepíšou dohodu o spolupráci na civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky.

Tématem jednání ministrů bude spolupráce obou zemí v jaderné oblasti. Dále se budou zabývat rusko-ukrajinskou krizí a energetickou bezpečností, břidlicovým plynem a možností jeho vývozu z USA do zemí EU. Diskutovat budou i o nové dohodě o transatlantickém obchodním a investičním partnerství.

Mládek a Moniz se budou zabývat rovněž dostavbou jaderné elektrárny Temelín, kde je americká společnost Westinghouse jedním z uchazečů. Dalším bodem jednání je informace o projektu vzájemné spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje vysokoteplotních reaktorů čtvrté generace.