Zisk ČEZ z prodeje elektřiny spadne o 6,6 miliardy

ČEZ

ČEZ

Elektrárenská společnost ČEZ letos na prodeji elektřiny vydělá o 6,6 miliardy korun méně než loni. Množství vyrobené elektřiny by přitom mělo zůstat stejné, očekává ČEZ. Tato čísla zůstala ve stínu historicky druhého nejlepšího zisku za první čtvrtletí, který dosáhl 17,9 miliardy korun.

Ještě jeden paradox ukázaly letošní predikce ČEZ. Přestože firma hodlá vyrobit v uhelných elektrárnách o šest procent elektřiny méně než loni, spálí z vlastních dolů o 13 procent více uhlí.

Očekávaný propad zisku z prodeje elektřiny zdůvodnil ČEZ nižší prodejní cenou elektřiny, která sníží zisk o 4,9 miliardy korun, a ztrátami z kurzového zajištění, které budou činit 1,7 miliardy korun. Na konci loňského roku ČEZ tvrdil, že má prodanou elektřinu na letošní rok za 51,5 eura za megawatthodinu. To je jen o jedno euro méně než loňská cena. Viděno touto optikou by měl propad zisku kvůli poklesu cen činit zhruba 1,5 miliardy korun.

„Očekávaný pokles zisku jde také částečně na vrub nejistotě ohledně elektrárny Počerady. Protože jsme pro ni neměli nasmlouvané uhlí, počítali jsme, že pojede zhruba na dvě třetiny výkonu. A ten jsme mohli cenově zajistit,“ vysvětluje Michal Skalka, ředitel útvaru trading. Zbývající dvě terrawatthodiny, které zůstaly bez zajištění, se musí prodávat až teď. A to za ceny, které jsou zhruba o deset eur na megawatthodinu nižší než zajištěná část produkce. Handrkování s Czech Coalem o dodávky uhlí pro Počerady tak bude letos stát ČEZ zhruba půl miliardy korun.

Vývoj akcií ČEZVývoj akcií ČEZ | E15

Zbývající snížení zisku z prodeje elektřiny o 2,9 miliardy korun bude mít na svědomí pokles cen elektřiny pro dodávky na budoucí čtvrtletí a ve špičkách. U těchto dodávek cena na burzách za poslední půlrok spadla o deset eur za megawatthodinu a dál klesá.

ČEZ počítá, že letos v uhelných elektrárnách vyrobí o dvě terrawathodiny méně elektřiny než loni. Jednak opravuje tři bloky elektrárny Prunéřov, jednak na 60 procent výkonu jede elektrárna Chvaletice, kterou ČEZ prodal Litvínovské uhelné. Ze Severočeských dolů (SD), které vlastní, však odebere o 2,1 milionu tun uhlí více.

„Vyšší spotřeba uhlí z SD je způsobená snížením dodávek od společnosti Czech Coal. To bude trvat do doby, než se zdroje, které plánujeme převést na jiná paliva, zmodernizují,“ dodává Skalka.

Provozní zisk ČEZProvozní zisk ČEZ | E15

Dobré čtvrtletí

V letošním prvním čtvrtletí zvýšil ČEZ provozní zisk EBITDA meziročně o 2,1 miliardy na 28,3 miliardy korun. Čistý zisk vzrostl o 24 procent na 17,9 miliardy korun. Důvodem jsou především jednorázové položky. Na rozdíl od minulého roku už ČEZ nemusel do účetnictví zahrnout téměř dvoumiliardovou ztrátu z Albánie, kde přišel letos o licenci. Mimořádný zisk měl také z obchodu s emisními povolenkami. Rizikem do budoucna je podle analytiků nižší zajištěná cena prodávané elektřiny v příštích letech.